Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: Endelave er som Grønland

I den nyoprettede stilling som øsygeplejerske på Endelave har Suzanne Larsen fået ”en grønlandsk stilling i Danmark”. Små, nære øsamfund appellerer til den 54-årige sygeplejerske fagligt og personligt.

Sygeplejersken 2016 nr. 7, s. 66

Af:

Christina Sommer, journalist

2016-7-suzanne-larsen-skiftedag
Title

Suzanne Larsen, 54 år.
Nyt job: 1. april 2016 ansat som øsygeplejerske på Endelave, der har 165 fastboende og ligger i Kattegat en times sejlads fra Snaptun. Hun har både Region Midtjylland og Horsens Kommune som arbejdsgivere. Jobbet indebærer bopælspligt og døgnvagtforpligtelse og byder bl.a. på lægeordinerede planlagte og akutte regionale og kommunalt visiterede opgaver. Hun indgår desuden i det præhospitale beredskab på øen. 
Kom fra: Konsultationssygeplejerske i en lægepraksis på Fyn.

”Da jeg så opslaget, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville søge. Jeg har arbejdet som sygeplejerske i Grønland ad to omgange, og det var vidunderligt. Det var som en grønlandsk stilling i Danmark. Fagligt tiltaler de små øsamfund mig. Du skal kunne finde alternative løsninger og være handlingsparat. Du kan gå i dine egne tanker og så pludselig blive kaldt ud til en fødsel eller en skade. Det skifte kan jeg godt lide. Og så nærheden. Der er hyggeligt og nært, man ved alt om hinanden. Ikke fordi man vil sladre, men fordi man er kærligt opmærksomme på hinanden. 

Sammen med min hund Rosa flyttede jeg til Endelave den 1. maj 2016. Jeg bor i en 221 m2 stor tjenestebolig, som er tilknyttet den gamle lægepraksis, jeg arbejder ud fra. Jeg er gift, og vi har fire sammenbragte og nu voksne børn, men min mand og jeg har aldrig boet sammen. Da jeg fortalte, jeg ville søge, bakkede både han og mine børn mig 100 pct. op. Da ansøgningen var skrevet, trak min mand dog lidt på det. Men hvis jeg skulle nå at opleve noget andet i mit sygeplejerskeliv, var det nu.

Jeg har vagt 24 timer i døgnet, syv dage om ugen. Det er noget af en omvæltning, og jeg måtte bl.a. vinke farvel til en hobby som frivillig på Ladbymuseet. Men Endelave har en meget aktiv beboerforening, og nu får jeg også tid til andre interesser som at strikke og sy. Trods døgnvagt kan jeg godt nyde at lave andre ting, og det skal man kunne, ellers kan man ikke holde til det. To dage om ugen kommer der en læge fra fastlandet, så her kan jeg slappe lidt af. 

Den 1. april begyndte mit introforløb, hvor jeg var 14 dage i Region Midtjylland og 14 dage i Horsens Kommune. Jeg er 75 pct. aflønnet af regionen og 25 pct. af kommunen, og om mandagen er jeg hjemmesygeplejerske på helt normale vilkår. Jeg har en diplomuddannelse i demenstilstande og sundhedsjura. Meget af min akutte erfaring stammer fra arbejdet i Grønland, og jeg har også arbejdet på en neurokirurgisk afdeling. Fagligt trækker jeg også på mine 19 år i hjemmeplejen og de seneste syv år som konsultationssygeplejerske, hvor jeg ofte så de akutte patienter før lægen. Jeg har altid suppleret med vikarvagter på forskellige sygehuse for at holde min viden ved lige. 

Du kan hurtigt tilkalde en helikopter, men jeg havde aldrig turdet søge jobbet som nyuddannet. Jeg har prøvet at stå i akutte situationer og kender mit reaktionsmønster. Derudover var jeg gennem to timelange samtaler og en række personlighedstests, der virkelig gik tæt på. Men det skulle jo til. Det ville ikke være sjovt at sidde her og ikke kunne mestre stillingen. Jeg har altid en læge, jeg kan ringe til, og det giver både mig og beboerne tryghed.”