Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fuldt fortjent: Jeg har altid været i bevægelse

Gennem snart 40 år på samme operationsafdeling har Mette Falk Andersen arbejdet for at højne og systematisere operationssygeplejerskers uddannelse og kompetenceudvikling.

Sygeplejersken 2016 nr. 8, s. 57

Af:

Christina Sommer, journalist

Mette Falk Andersen
Det er stort, men også lidt uhyggeligt at modtage sådan en medalje: ”Hvor blev alle årene af, siden jeg og mit hold blev uddannet i februar 1979?” spørger Mette Falk Andersen.
Foto: Henrik Frydkjær
Mette Falk Andersen ville have været fysioterapeut, men efter gymnasiet faldt valget på sygeplejefaget.

”Fysiologi, fysik og kemi har altid tiltalt mig. Og det er et alsidigt fag med mange forskellige specialer og arbejdspladser,” siger Mette Falk Andersen.
Hun har haft sin faste gang på den samme operationsafdeling, siden hun blev uddannet i 1979. Og det endda på Nykøbing Falster Sygehus på Mette Falk Andersens fødeø, hvor hun har boet hele sit liv.

”Det lyder egentlig dødkedeligt. Men ortopædien er et meget teknisk område, der stadig har stor fokus på patienten, hvilket tiltaler mig meget. Udviklingen er gået stærkt. Vi er blevet akuthospital, og derudover er sundhedsvæsenet jo blevet optimeret år for år, og der er kommet accelererede patientforløb til. Vi har travlt, men skal hele tiden yde en ordentlig sygepleje og omsorg. Og det formår vi, selvom det kan være svært,” siger hun og uddyber:

”Jeg har længe beskæftiget mig med at undervise nyansatte kolleger og studerende. Jeg har altid været i bevægelse,” fortæller operationssygeplejersken, som også har en sundhedsfaglig diplomuddannelse i klinisk undervisning og uddannelse.

I dag er hun ansvarlig for den kliniske undervisning og står for planlægning, undervisning og udvikling af den pædagogiske tilgang til operationssygeplejen.

”Jeg nyder, når vi får nye kolleger eller studerende på afdelingen. De er meget selvstændige og vidende, og de er gode til at stille spørgsmålstegn ved ”plejer”.

Mette Falk Andersen sætter stor pris på samarbejdet med de andre operationsafdelinger i Region Sjælland. Og hun er stolt af at have været med til at styrke introduktion, oplæring og kompetenceudviklingen på afdelingerne.

”I 2008 begyndte vi at udarbejde kompetenceprofiler og dernæst kompetencekort, ni i alt. De tager udgangspunkt i materiale fra Rigshospitalet og beskriver operationssygeplejerskernes opgaver inden for f.eks. dokumentation og kvalitetssikring og modtagelse af patienter.”

Det har resulteret i dokumenteret klinisk oplæring over 26 uger samt to teorimoduler for alle nyansatte operationssygeplejersker i regionen. 

”Jeg så gerne en national anerkendt specialuddannelse for operationssygeplejersker. I 2015 kom jeg med i en SIG-gruppe (særlig interesse-gruppe, red.) under det faglige selskab, hvor vi bl.a. arbejder for at få kompetencekortene bredt ud til alle regionerne,” fortæller hun. 

Trods begejstringen for at udvikle og undervise, har hun bevidst fravalgt at undervise på fuldtid: "Så ville jeg miste kontakten til klinikken, og det er det vigtigste: At skabe sammenhæng mellem teori og praksis.”