Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

…Medindflydelse er ikke det samme som at få sin vilje

Som medlem af en kredsbestyrelse får du indflydelse på de tilbud, som Dansk Sygeplejeråd giver til medlemmerne såvel lokalt som fra Kvæsthuset i København. Mangeårigt kredsbestyrelsesmedlem opfordrer alle medlemmer til at stille op til valget til efteråret.

Sygeplejersken 2017 nr. 10, s. 54-55

Af:

Henrik Boesen, journalist

Edel Nygaard Rüsz
”De holdninger, jeg gennem årene er kommet med, ved jeg er bragt hele vejen ind i Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse,” fortæller afgående bestyrelsesmedlem Edel Nygaard Rüsz om indflydelsen som medlem af en kredsbestyrelse.
Foto: Privatfoto
Du får medindflydelse og medbestemmelse. Men det er ikke det samme som, at du altid får din vilje. Mangeårigt medlem af kredsbestyrelsen i Dansk Sygeplejeråd Kreds Nordjylland, Edel Nygaard Rüsz, beskriver nøgternt, hvad man kan forvente sig af at gå ind i det organisationspolitiske arbejde i fagforeningen.

”Det, man har sagt og ment og stået for, det bliver taget med ind i alle relevante fora,” garanterer hun – og begrunder hermed, hvorfor hun synes, det er en god idé at gå ind i bestyrelsesarbejdet, når man som sygeplejerske har noget på hjerte i forhold til f.eks. sine arbejdsvilkår, kvaliteten af sygeplejen eller tilbuddene i sin fagforening.

Edel Nygaard Rüsz udtaler sig med baggrund i fem toårige perioder som kredsbestyrelsesmedlem, dvs. med 10 års erfaring fra det politiske arbejde. Hun synes, at det nytter at lægge tid og energi i arbejdet i en kredsbestyrelse, for, som hun konkluderer:

”De holdninger, jeg gennem årene er kommet med, ved jeg er bragt hele vejen ind i Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse.”

Edel Nedergaard Rüsz giver som eksempel, at hun af Dansk Sygeplejeråds formandskab på et tidspunkt blev bedt om at beskrive arbejdsforholdene i Vesthimmerlands Kommune, hvorfra hun kommer. Og på den seneste kongres i 2016 fik hun rigtig god respons på et indlæg i debatten, hvor hun italesatte forholdene for kommunale ledere – at de sagtens kan være ledere for 75-120 medarbejdere fra flere professioner.

Nye kræfter ønskes

Til efteråret er der valg til de fem kredsbestyrelser i Dansk Sygeplejeråd og til Lederforeningens landsdækkende bestyrelse. Alle aktive medlemmer af Dansk Sygeplejeråd samt seniormedlemmer kan stemme ved valget – og de kan også stille op som kandidater til både kredsbestyrelsen, som kredsnæstformand og som kredsformand. For at stille op til bestyrelsen af Lederforeningen skal man dog være medlem af denne.

Og Edel Nygaard Rüsz synes med sine snart 40 års arbejde som hjemmesygeplejerske, at der gerne må komme nye kræfter ind i bestyrelsesarbejdet. Der er store personlige oplevelser i vente sammen med rigtig mange muligheder for personlig udvikling.

”Desuden får man stor indflydelse på både egne og kollegernes arbejdsliv,” lover hun.

Edel Nygaard Rüsz lægger heller ikke skjul på, at hun synes, det er vigtigt, at der er sygeplejersker fra den kommunale sektor, som stiller op:

Læs: Det laver formændene

”Vi er færre i antal i forhold til dem på sygehusene, men vi får hele tiden flere og flere opgaver overdraget fra sygehusene. Og der følger jo ikke nødvendigvis flere medarbejdertimer med,” påpeger hun og angiver dermed en arbejdsopgave for en kredsbestyrelse at have opmærksomhed på.

Stort ansvar

Medlemmerne af kredsbestyrelserne har ud over mulighed for lokal indflydelse på prioriteringerne i egen kreds også et stort medansvar for den samlede organisation. Det er nemlig kredsbestyrelsens medlemmer, som udgør grundstammen i Dansk Sygeplejeråds kongres. Den lægger linjen for organisationens retning og indhold, og den forholder sig f.eks. – meget vigtigt – til de resultater, som kommer ud af overenskomstforhandlingerne – dvs. anbefaler eller forkaster forhandlingsresultatet.

”Ja, det er et stort ansvar,” medgiver Edel Nygaard Rüsz og bruger sygeplejerskestrejken i 2008 som eksempel. Hun var med til på en ekstraordinær kongres at anbefale det forlig, som blev resultatet af den langvarige strejke.

”I de dage var jeg ikke nødvendigvis i kridthuset hos alle mine kolleger, fordi jeg var med til at sende dem i strejke. Men de glemmer, at strejken faktisk resulterede i en tusse mere om måneden,” husker hun.

Trods alt er hun blevet genvalgt fire gange siden – og det bliver ved det. Edel Nygaard Rüsz har nemlig besluttet sig for ikke at genopstille til efteråret. 

Din mulighed for at få indflydelse

Valg til kb/lf 2017. I oktober/november er der valg til Dansk Sygeplejeråds fem kredsbestyrelser og Lederforeningens landsdækkende bestyrelse. Det er her, politikken, som organisationen står for over for omverdenen, bliver skabt.

Som indvalgt bestyrelsesmedlem har du stor mulighed for at præge udviklingen i fremtidens Dansk Sygeplejeråd. I kredsbestyrelserne arbejder sygeplejersker sammen på tværs af arbejdsområder for at skabe de bedste arbejdsvilkår for dig og dine kolleger på arbejdspladserne og for at udvikle faget. Kredsbestyrelserne tager problemstillinger op fra sygeplejerskers arbejdsliv og finder løsninger – ofte i samarbejde med f.eks. kommunalpolitikere, regionsrådspolitikere, ledere og embedsmænd.

Hvem kan stille op som kandidat?
Kredsbestyrelserne: Alle aktive medlemmer af Dansk Sygeplejeråd samt seniormedlemmer.
Lederforeningen: Alle aktive medlemmer af Lederforeningen.

Hvilke poster kan du stille op til?
Kredsbestyrelserne: Der er valg til alle poster i bestyrelserne, dvs. kredsformandsposten, kredsnæstformandsposterne og posterne som bestyrelsesmedlem. 
Lederforeningen: Der er valg til alle poster i bestyrelsen, dvs. formands- og næstformandsposten samt posterne som bestyrelsesmedlem (to fra hver kreds). 

Hvor længe er man valgt?
Valgene til alle poster gælder for fire år.

Er der nogen vigtige datoer, jeg skal være opmærksom på?
Ja. Hvis du har lyst til at stille op til en eller flere poster, skal du være tilmeldt som kandidat senest fredag den 29. september kl. 15.00. Datoen gælder for valg til både kredsbestyrelserne og til Lederforeningen.
Ja. Du skal sørge for, at oplysningerne om dig i medlemskartoteket er opdaterede. Du kan selv tjekke, om oplysningerne om dit arbejdssted er korrekte, og om det er den rigtige e-mail, som er oplyst. Alle oplysninger kan rettes frem til og med den 30. september. Log ind på din profil i øverste højre hjørne på www. dsr.dk

Hvor kan jeg læse mere, hvis jeg har lyst til at blive kandidat?
Gå til dsr.dk/valg17 Her får du svar på mange praktiske spørgsmål

Er der nogen, jeg kan spørge om flere detaljer?
Kredsbestyrelserne: dsr.dk/valg17 eller dit lokale kredskontorer
Lederforeningen: Kontakt formand Irene Hesselberg på LFFormand@dsr.dk

Alle opstillede kandidater præsenterer sig selv bl.a. i Sygeplejersken nr. 12/2017, som udkommer mandag den 23. oktober.