Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 minutter med ... Sofie Amalie Saabye Marland

"De er ikke gearede til sådan et sundhedsvæsen. De kan ikke forstå det, og de synes, vi omsorgssvigter dem.”

Sygeplejersken 2017 nr. 13, s. 7

Af:

Michael Holbek, journalist

spl13-2017_5min_sofie-amalie-saabye-marland
Sofie Amalie Saabye Marland, 25 år, arbejdssted: Ældresygdommes sengeafsnit,
Privatfoto
Hvorfor valgte du at blive sygeplejerske?

"Jeg ville have læst jura, men det gik op for mig, at jeg hellere ville en uddannelse med omsorg og mennesker."

Hvad var dit første job?

"I et vikarbureau i Aalborg i seks måneder, primært i psykiatrien."

Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for ældresygdomme?

"Jeg har været i mit job for kort tid til, at jeg kan sige, jeg har specialiseret mig i ældresygdomme."

Hvem har du lært mest af i din karriere?

"Den kliniske vejleder, jeg havde i min sidste praktik på afsnit for kvindesygdomme. Hun lærte mig rigtig meget. Bl.a. at man sommetider skal lære at sige "pyt" og komme videre med tingene."

Hvad kendetegner en god sygeplejerske?

"At man har en stor selvindsigt i sine kompetencer og i sin mangel på kompetencer, så man ved, hvornår man skal spørge om hjælp. Jeg vil også fremhæve et godt humør og evnen til at prioritere sin tid."

Hvilket råd vil du give en nyuddannet?

"Altid at spørge om hjælp og blive ved med at søge viden. Når man står og føler, man ikke kan noget, er det vigtigt at huske, at alle de andre har været samme sted. Inklusive dem i direktionen. Husk også at være social med dine kolleger."

Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?

"Vi har en høj tværfaglighed på vores afdeling, og det kan jeg se gør en stor forskel både for vores patienter og for vores udvikling som ansatte. Vi har også en stor frihed på min afdeling. Vi må gerne være kreative og tænke ud af boksen. Når der f.eks. sidder en ældre mand, som ikke kan tage ud og handle, og hjemmeplejen ikke kan før om to uger, så er der ikke så meget andet for end at køre ham i Føtex på vejen hjem."

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?

"At den patientgruppe, jeg arbejder med, ikke forstår det sundhedsvæsen, vi har nu. De er fra en tid, hvor når man fødte, lå man i sengen i en måned. Man lå tre, fire, fem uger på hospitalet med en lungebetændelse, så de går i panik ved at få at vide, at de nu kun skal være indlagt i tre dage. De er ikke gearede til sådan et sundhedsvæsen. De kan ikke forstå det, og de synes, vi omsorgssvigter dem."

Hvad kan holde dig vågen om natten?

"Hvis vi ikke har kunnet nå ind til vores patienter, og de ligger og græder, fordi de føler, de bliver svigtet af systemet. Det er jeg sgu ikke så god til."

Hvad er du mest stolt af i din karriere?

"Jeg blev uddannet for halvandet år siden, og jeg er mest stolt af den faglige og personlige udvikling, jeg har været igennem. Det har uden tvivl gjort mig til et bedre menneske at være sygeplejerske. Det at skulle bruge 37 timer om ugen på at fokusere på nogle andre behov end mine egne."

Hvis du kunne ændre en ting i sundheds- væsenet, hvad skulle det så være?

"Ikke flere sparerunder, for det er nået et stadie, hvor både patienter og personale bliver mere syge. Hvor man f.eks. tidligere hver havde to patienter på en aftenvagt, har vi nu fire-fem patienter. Det slider på os og betyder, at vi overser nogle ting. Så hvis vi skal op og have måske syv patienter i en aftenvagt, går der bare endnu længere tid, før vi opdager, at Hr. Hansen ikke kan trække vejret."

Hvor ser du dig selv om fem år?

"Der vil der stadig være meget at lære for mig i det her komplekse speciale."

Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?

"Vi kommer til at se flere komplekse patienter, som oven i det fysiske har sociale og kulturelle udfordringer. Vi ser allerede nu, at mange af vores patienter også har store sociale udfordringer. De er måske ensomme eller psykisk syge, måske er alle deres venner døde, eller deres familie bor i udlandet. Den kompleksitet er en udfordring, der helt sikkert vil blive større."