Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt!: Det kunne også have været mig

En læge fra Svendborg er blevet dømt for en fejl, som har fået læger over hele landet til slutte op om kampagnen #detkuhaværetmig. ”Det kunne også have været mig,” erklærer sygeplejerske og uddannelsesleder, Dorthe Boe Danbjørg.

Sygeplejersken 2017 nr. 13, s. 16

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

spl13-2017_hoert_dorthe-boe-danbjoerg

ikon-hoert"Der sker fejl, når vi handler og kommer til at betale for meget for bananerne, men de små fejl, som alle mennesker begår, har sjældent betydning for liv eller død. Men sådan forholder det sig ikke, når man arbejder i sundhedsvæsenet, der kan en fejl have fatale konsekvenser. Derfor vakte det noget i mig, da en læge fra Svendborg blev dømt for at have begået en fejl. For netop det at fejle er noget, som alle vi læger og sygeplejersker på et eller andet tidspunkt vil opleve," siger sygeplejerske og uddannelsesleder på kandidatuddannelsen i klinisk sygepleje på SDU, Dorthe Boe Danbjørg.

Hun blev så berørt af landsrettens dom over lægen, at hun skrev et debatindlæg i Fyens Stiftstidende den 13. oktober med titlen "Efter Svendborg-læges dom: Frygt for at fejle". Her argumenterer hun bl.a. med en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, der har vist, at to ud af tre sygeplejersker er bange for at begå fejl, fordi de bliver forstyrret eller har for mange opgaver.

"Jeg har selv prøvet at være en del af en sag, hvor en læge havde ordineret en for høj dosis antihistamin til et barn, og flere af os, som plejede barnet, havde givet dosis uden at dobbelttjekke, at dosis var rigtig," siger Dorthe Boe Danbjørg, som er lettet over, at sagen ikke fik fatale følger for barnet. Hun erklærer samtidig:

"Og selvom det er mange år siden, kan jeg stadig huske, hvor påvirket jeg var af hele situationen."

Derfor støtter hun op om den kampagne, som læger over hele landet har erklæret deres støtte til: #detkuhaværetmig.

Sagen handler om en midaldrende mand, som i 2013 ankom til Fælles Akut Modtagelse, FAM, på Svendborg Sygehus med mavesmerter og blev indlagt til observation. Den nu dømte læge bad mundtligt en sygeplejerske om at måle patientens blodsukker, men af en eller anden grund blev det aldrig gjort. Den mundtlige besked blev ikke skrevet i journalen og blev ikke fulgt op af lægen. Patienten døde, men det blev understreget i retten, at der ikke var en sammenhæng mellem fejlen og patientens død. Alligevel var fejlen årsag til, at landsretten den 30. august 2017 omstødte en frikendelse fra byretten. Lægen blev idømt en bøde på 5.000 kr. foruden at skulle betale for sagens omkostninger.

"Hele sagen puster til den frygt, vi sundhedsprofessionelle lever med. Der er ingen sammenhæng mellem de konsekvenser, det kan have for den enkelte, og de betingelser, vi arbejder under," siger Dorthe Boe Danbjørg, som gerne vil løfte skylden af den enkelte sundhedspersons skuldre:

"Jeg vil gerne væk fra, at den enkelte bliver udpeget som den, der har begået en fejl, når vi nu ellers har forsøgt at skabe en kultur, hvor fejl er noget, som vi lærer af."