Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: Lugter af det rigtige job

På en ny klinik på Regionshospitalet i Holstebro er Charlotte Bjerg Sand Riis med til at udvikle indsatserne i forhold til mennesker med nedsat lugte- og smagssans.

Sygeplejersken 2017 nr. 4, s. 66

Af:

Trine Kit Jensen, journalist

2017-4-skiftedag-charlotte_bjerg_2

”Flavour Klinikken er et helt nyt nationalt tilbud, der ikke har eksisteret før, og det er megaspændende at bidrage til udviklingen på et felt, hvor rigtig mange mennesker har udfordringer.

Title

Charlotte Bjerg Sand Riis, 30 år.
Nyt job: 1. oktober 2016 ansat som klinisk sygeplejespecialist på Øre-Næse-Halsafdelingen på Regionshospitalet i Holstebro med funktion på Flavour Klinikken. Den nystartede klinik er den første i landet, der udreder og behandler mennesker med nedsat eller manglende lugte- og smagssans.
Kom fra: Et job som hjemmesygeplejerske i Aarhus Kommune.

I mit tidligere job i hjemmeplejen har jeg f.eks. mødt mange ældre, der havde svært ved at opretholde deres ernæringsstatus på grund af problemer med lugte- og smagssansen. 

Jeg har altid haft lyst til at arbejde med udvikling, men som basissygeplejerske kunne jeg mærke, at der ville gå mange år, før jeg fik lov. En teamleder opfordrede mig til at tage kandidatuddannelsen i sygepleje, og mens jeg gik på studiet, fik jeg en deltidsstilling, så jeg kunne arbejde ved siden af. Jeg blev færdig i 2015, og kandidatuddannelsen betød, at jeg kunne søge jobbet som klinisk sygeplejespecialist på Øre-Næse-Halsafdelingen, som klinikken hører under. 

At jeg fik jobbet, var nok en kombination af mine akademiske kompetencer, mit kendskab til patientgruppen og god kemi ved ansættelsessamtalen. I opslaget var klinikken ikke nævnt, men da jeg henvendte mig, fik jeg at vide, at lugte- og smagsforstyrrelser var én af de ting, afdelingen fremover ville arbejde med. I min ansøgning fremhævede jeg derfor, at jeg qua mit arbejde i hjemmeplejen havde en speciel interesse i området. 

Halvdelen af tiden arbejder jeg med sygeplejefaglige opgaver på klinikken såsom screeninger af patienterne ved hjælp af spørgeskemaer og forskellige tests. Derudover bistår jeg lægen ved undersøgelser, der skal identificere årsagen til tabet af lugte- og smagssans og danne grundlag for behandlingen. Resten af arbejdstiden er forskningsrelateret. Da feltet er helt nyt, er der brug for mere viden om patientgruppen. Alle patientdata bliver derfor uploadet til en server, så vi får en stor pool af information, der bliver første skridt til klinisk udvikling og forskning på området.  

Lugte- og smagssansen betyder rigtig meget for livskvaliteten, ikke bare i forbindelse med måltider, men også i mange andre sammenhænge. En af de patienter, vi har haft på klinikken, var en kvinde, der arbejdede som pædagog, og for hende var det et meget stort handicap ikke at kunne lugte, hvornår børnene skulle skiftes. Derudover kan lugte være et faresignal, der advarer om eksempelvis ildebrand og fordærvet mad. 

For ca. 70 pct. af patienterne er problemerne funderet i næseregionen. Her kan pladsforholdene være for trange, slimhinden kan være påvirket eller duftreceptorer beskadiget. For de sidste 30 pct. er andre ting i spil, og lugte- og smagssansforstyrrelser kan være tidlige predikatorer for sygdomme som Alzheimer og Parkinson. 

Jeg er utrolig glad for mit jobskifte.  At være en del af den nye klinik er lidt som at være med til at opdage Amerika.