Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejerskers idéer skal hjælpe pressede borgere

Sammen om DSR. Spirekassen har støttet et projekt i Nordjylland, der satser på at redde de mange patienter, som har fået det svært i en presset sundhedssektor.

Sygeplejersken 2017 nr. 4, s. 44-45

Af:

Michael Bech, journalist

2017-4-orup-1

Det første lille frø blev sået under et tilfældigt møde i oktober sidste år.

To fællestillidsfolk fra Nordjylland drøftede den pressede sundhedssektor i det nordjyske – og blev enige om at gøre noget ved sagen.

”Vi oplever store udfordringer for patienter, som har fået det sværere i vores område. Der er f.eks. stor lægemangel i Nordjylland og generelt et voldsomt arbejdspres for sygeplejerskerne,” siger Helle Eriksen fra Regionshospital Nordjylland, Thisted.

Antallet af ansatte sygeplejersker og mængden af arbejdsopgaver hænger med andre ord ikke sammen i Nordjylland.

”Vores bedste bud på en løsning var at skabe fælles fodslag blandt sygeplejerskerne for at vende den negative udvikling til fordel for patienterne. Vi skulle ind og påvirke tilbud til borgere i området. Men hvad kunne vi gøre, og hvordan fik vi samlet idéerne?” siger Helle Eriksen.

Patienter er ikke behandlet færdigt

Situationen i det nordlige Danmark er ikke blevet bedre siden mødet i oktober. På flere sygehusafdelinger er sygeplejersker bange for at gå på arbejde af frygt for, at en fejl koster en patient livet. Og DSR Kreds Nordjylland får jævnligt henvendelser fra sygeplejersker, som er bekymrede for patientsikkerheden.

Stormøde og inspirationskatalog

Et stormøde 4. april skal skabe et forum for dialog og udvikling af idéer til at forbedre det nære sundhedsvæsen. Og de forhåbentlig mange idéer til udvikling af sygeplejen skal senere på måneden fremlægges for embedsmænd og politikere.

Fra ansøgningen til Spirekassen.

”Vi mærker også følgerne af lægemangel og arbejdspres i sekundær sektor i Nordjylland. Patienterne kommer hurtigere hjem, de er ikke behandlet færdigt, og der er rygende travlt på hospitalerne. Så hvordan kan vi udvikle et samarbejde til borgerens bedste?” siger Marianne Markussen fra Morsø Kommune.

Hun var den anden fællestillidsrepræsentant til mødet. Men derefter blev yderligere to fællestillidsfolk involveret, Pernille Milling fra Thisted Kommune og Margit Nørgård fra Jammerbugt Kommune, i det spirende projekt, som nu breder sig på tværs af Nordjylland.

”Det er ikke kun på sygehusene, patienterne oplever færre tilbud til pleje og behandling. Det er også i den almene lægepraksis. Der er ingen læger til at overtage klinikker, hvilket medfører et stort pres på praksis og medfører indlæggelser, der ikke behøver at være der,” siger Margit Nørgård.

Samler sygeplejersker på stormøde

Første skridt for de fire kvinder var at sætte sig sammen med deres kredsformand, som bakkede op om deres motto: ”Vi har tænkt os at samarbejde”. Derefter begyndte den store planlægning af projektet.

”Først skulle vi kigge på, hvilke midler vi havde. Så vi søgte Spirekassen, der hylder den samme idé, som vi gør – nemlig at styrke sammenhold mellem sygeplejersker og motivere nedefra og op,” siger Helle Eriksen.

Den grundlæggende tanke er at få samlet et inspirationskatalog på baggrund af input fra de sygeplejersker, som står ude i virkeligheden og kæmper en hård kamp for at få enderne til at mødes. 

Det skal ske på et møde i Thisted 4. april, hvor sygeplejersker fra Nordjylland inviteres til at deltage i en aften om det nære sundhedsvæsen og muligheden for at gå i dialog om mulige ændringer til fordel for patienterne.

”Regeringen har netop udskudt rapporten om det nære sundhedsvæsen. Men det kan vi jo alligevel ikke gøre noget ved. Vi er underlagt regler, hvor vi skal gøre det praktisk mere nært med gældende lov og muligheder. Vi skal ikke slå hinanden i hovedet på tværs, men vælge mere samarbejde,” siger Marianne Markussen.

Når de indkomne forslag er samlet ind og bearbejdet, bliver de bragt videre til embedsmænd og politikere i et andet stormøde i Thisted 24. april. 

Et afsluttende gruppearbejde skal den aften munde ud i en konklusion på, hvilke fem budskaber der skal føres videre for at få sat gang i udviklingen af det nære sundhedsvæsen i Nordjylland.

Støtte var et ”personligt løft”

”Vi håber stærkt på at samle idéer, som andre kan lære noget af og finder fornuftige at gå videre med. For vi er stærkest sammen. Sygeplejerskerne har idéerne og kontakten med patient og pårørende. Den kontakt mangler vi fællestillidsfolk og politikerne. Det handler med andre ord om at få basissygeplejersken til at fortælle, hvad der er vigtigt.” 

Spirekassen

Sygeplejersken følger op på de seks vinderforslag fra Spirekassen i kommende numre.
Læs mere om Spirekassen på www.dsr.dk/sammenomdsr

”Forandringer kommer nemlig ikke fra regler skrevet ned på et papir, men fra personer, der udfører arbejdet i praksis hos borgeren. Dét er virkeligheden,” siger Helle Eriksen.

Udviklingen af projektet ved siden af arbejde, familie og fritid har indimellem været udfordrende for de fire udekørende og travle tillidsrepræsentanter. Men de brænder for at udvikle et samarbejde til det bedre i det nære sundhedsvæsen, så med lidt ”kalendergymnastik” lykkes det at nå det hele.

”Det var helt vildt fedt, da vi fik støtten fra Spirekassen! Det kunne vi bruge til et personligt løft, men også sige videre til sygeplejerskerne og ledere. Det hjælper på at få folk til at møde frem,” siger Margit Nørgård.

Samarbejdet mellem de fire er allerede et gratis fællesskab for fremtiden. Og de har hele vejen forsøgt at fokusere på de løsninger og det konstruktive samarbejde, som de håber, sygeplejerskerne også efterspørger. Men en lille frygt ligger og lurer.

”Hele vores forarbejde er rettet mod, at sygeplejerskerne kommer – og deltager aktivt. Den værste modgang, vi kan løbe ind i, er, hvis ingen kommer. Det frygter vi. Samarbejdet både på tværs af regionen og mellem primær og sekundær sektor er afgørende for produktet efter 24. april. Så det er vi spændte på,” siger Marianne Markussen.