Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Anmeldelser

Robusthed, kommmunikation og etik.

Sygeplejersken 2017 nr. 8, s. 40-42

Af:

Redaktionen Redaktionen, Redaktionen

Robusthed for begyndere og for øvede

Dagbladet Politiken tog for nylig "robusthed" under behandling i en leder. Overskriften lød "Robuste voksne. Det kræver sin mor og far at være førerulv". Her blev bl.a. Per Schultz Jørgensen citeret for at advare mod den tendens, vor tids forældre har til at være overbeskyttende og konfliktsky. Børn skal ansvarliggøres og inddrages, for at de kan udvikle en sund robusthed.

Emnet er højaktuelt. Tre bøger om robusthed er indenfor en måned havnet på mit bord.

Per Schultz Jørgensen har i sine sidste bøger været optaget af børns karakterdannelse, således også i "Robuste børn".

"Mange børn er i dag ikke specielt robuste. De er ikke særligt sociale, de kræver meget opmærksomhed, de har svært ved at koncentrere sig, og de giver let op. Robusthed er ikke lige det, der karakteriserer dem," skriver Schultz Jørgensen.

Robusthed handler om barnets indstilling til tilværelsen og omfatter livsmod, tiltro til sig selv, vedholdenhed og livsglæde. Det er et modsætningsfyldt begreb, skriver forfatteren. Robusthed og præstation er ikke det samme. Robusthed hører hjemme i en karakterdannelseskultur og ikke i en kultur, der hviler på optimering af præstationer og læringsmål. "Robuste børn" behandler begrebet fra tre synsvinkler: En sociologisk, en psykologisk og en pædagogisk. De tre vinkler har disponeret bogen. Målgruppen er forældre og professionelle indenfor børneområdet.

Eva Hertz er psykolog og direktør i Center for Mental Robusthed. Hun har udviklet et robusthedstræningsprogram med afsæt i anvendt positiv psykologi. Hertz definerer mental robusthed som evnen til at komme sig efter udfordringer og svære hændelser, at komme tilbage trods modgang. Hertz var i 2008 syg af stress. Drivkraften for at skrive bogen er "et ønske om at blive klogere på mig selv og dele den forskningsmæssige viden og de evidensbaserede øvelser med dig som læser." Bogen er bygget op omkring en metamodel kaldet "Femfaktorrobusthedsmodellen". De fem faktorer er: positive følelser, positive relationer, selvregulering, styrker og tænkning og problemløsning. Faktorerne har hver deres kapitel, som afsluttes med øvelser. Bogens målgruppe er voksne, som ønsker at arbejde med deres mentale robusthed.

"Robusthed" er skrevet af en gruppe professionelle og er en beskrivelse af de erfaringer, de har gjort sig i udviklingen af og i arbejdet med programmet "Robusthed", som er tilgængeligt på Komitéen for Sundhedsoplysnings hjemmeside. Redskaberne fra programmet gennemgås indledningsvis, og de genfindes i den række af praksisfortællinger, som bogen består af. Målgruppen er bred og rummer både forældre og fagpersoner, som er sammen med børn og unge i hverdagen.

Hver af de tre bøger kan med rette gøre krav på en plads i reolen. Den læser, som ønsker en grundig indføring i begrebet robusthed og robustheds betydning for børns udvikling og karakterdannelse, vil have glæde af Per Schultz Jørgensens bog. Den læser, som vil arbejde med at styrke sin egen mentale robusthed, vil kunne finde inspiration i Eva Hertz’ bog om emnet. Input til praksis, og hvordan der konkret kan arbejdes med at styrke børn og unges robusthed, findes i bogen "Robusthed".

Af Hanne Lindhardt, MSA, sundhedsplejerske.

 

Kort og kontant om medier og mennesker

2017-8-anmeldelser-forstaa

Charlotte Strøm

Forstå dog, hvad jeg mener
Guide til kommunikation
og mediehåndtering for
læger og forskere

SharPen 2017

160 sider – 199 kr.

Bogen er en guide til kommunikation og mediehåndtering for læger og forskere, men det afslører den fremhævede titel ikke, og det grafiske udtryk på forsiden peger ikke udpræget i den retning. To orange cirkler og en liggestol, er det en smiley? En kollega syntes, forsiden mindede ham om, at han snart skulle til pølsemanden og have en ristet.

Nok om den sag. Forskning skal ud over rampen, interessante resultater skal ikke mørne eller mugne i en skuffe. Men hvordan kommer en forsker i kontakt med medierne, hvordan klarer hun et interview, hvilke råd har hun brug for, hvis emnet er krisehåndtering?

Det har læge, ph.d. og journalist Charlotte Strøm skrevet en let tilgængelig bog om. Bogen er et hjælpsomt opslagsværk med et godt register, men jeg vil anbefale, at den læses i sin helhed først. Del 1 beskriver, hvordan journalister arbejder, og hvilken fagterminologi der er knyttet til dette arbejde. F.eks. nævner forfatteren nyhedskriterierne og vinkling. Del 2 indeholder bl.a. en forklaring på Hey! You! See! So!-skrivemodellen, der også kan bruges til mundtlig fremstilling. Der er opskrift på en pressemeddelelse, nyttig viden om fagpolitik i medierne og lidt om evaluering. Mange gode eksempler og cases. Bestemt en nyttig og meget relevant bog for sygeplejersker og forskere udi sygepleje.

Af Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken.

 

Retoriske udfoldelser uden praksisnærhed

2017-8-anmeldelser-etik

Jacob Birkler
Etik i ældreplejen
Munksgaard 2017
128 sider – 195 kr.

Bogen er målrettet sundhedsprofessionernes grund- og støttefag, og hensigten er at beskrive forskellige måder at håndtere etiske problemstillinger i ældreplejen på. Dvs. at være en vejviser til personalet.

Bogen består af seks kapitler. De er alle letlæselige og bliver krydret med Birklers evne til at lege med etisk værdiladede ord og vendinger. Kapitlerne kan læses alene eller samlet, det ene kapitel forudsætter ikke læsning af det andet.

Bogen berører bl.a. de etiske problemstillinger, der er forbundet med pleje af ældre med anden etnisk baggrund. Dog går kapitlet ikke i dybden med, hvordan man som personale konkret kan tackle mulige etiske problemstillinger, dette gør sig gældende i forbindelse med flere af de fremstillede dilemmaer og praksiseksempler.

Bogen er interessant og lærerig, men den når ikke ned i det nære og ind til det ældre menneskes levede liv. Den fortaber sig i de fleste kapitler i overordnede etiske og retoriske udfoldelser og mangler at leve op til sit formål om at være vejviser i at håndtere praksisnære etiske dilemmaer i ældreplejen. Udfordringerne med etiske dilemmaer er netop, at den sundhedsprofessionelle befinder sig i situationer, hvor der ikke findes en facitliste, et rigtigt svar eller en rigtig løsning, hvorfor det havde været gavnligt med mere dybde og mindre bredde.

Af Dorthe Nielsen, sygeplejerske, ph.d., docent, Indvandrermedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital, lektor, UC Lillebælt.

 

{ Kort nyt om bøger }

 

Charlotte Drejdal Dyekjær
Pædiatrisk håndbog i sygepleje
FADL’S FORLAG 2017
315 sider – 229,95 kr.
En bog til kittellommen og den studerende eller nyansatte, som gerne vil have en garvet sygeplejerske med på sidelinjen. Forfatteren har været børnesygeplejerske i mere end 23 år og har skrevet bogen på baggrund af sine erfaringer og et udsnit af teorier, som nævnes i den afsluttende referenceliste. Bogen er let at anvende pga. de mange bokse, bullets og illustrationer. Den rummer fem kapitler, hvis overskrifter desværre ikke fremhæves tydeligt i indholdsfortegnelsen. Et register gør det muligt at finde afsnit om f.eks. hoste, temperatur og urinvejsinfektion. En lille bog med et omfattende og brugbart indhold.

Jørgen Alving, Anne Sabers og Peter Uldall
Epilepsi – en håndbog for patienter & pårørende
FADL´S FORLAG 2016
137 sider – 299,95 kr.
Letlæselig gennemgang af mekanismerne bag epilepsi, typer af epilepsi og behandling af sygdommen. Forebyggelse af anfald og førstehjælp ved anfald samt særlige forhold hos børn og unge nævnes også. Desuden beskrives psykiske og sociale forhold.
Tilstanden Psychogenetic Non-Epileptic Seizures (PNES) bliver ikke omtalt, det er en funktionel lidelse, der kan føre til indlæggelse pga. en formodning om, at der er tale om svært behandlelig epilepsi. For patient og pårørende kan det være meget overraskende, at behandlingen er kognitiv terapi – hvilket kan medføre skam og manglende accept hos patienten.

Inge Kellermann
Når diagnosen er brystkræft
En selvhjælpsbog for kræftpatienter
Hovedland 2017
384 sider – 299 kr.
Fødevarer og lægeurter, der kan supplere traditionel kræftbehandling, styrke kroppen og hindre kræften i at vende tilbage. Dette er bogens tilbud om hjælp til mennesker med brystkræft, og de 384 sider indeholder kapitler om at lægge en strategi for overlevelse, at kende sin sygdom, konventionel kræftbehandling og forbedring af prognosen. Forfatteren lægger vægt på at underbygge sine råd med forskning, skriver hun, og de mange referencer, 1.868 i alt, findes derfor på www.nårdiagnosenerbrystkræft.dk

Et hurtigt tjek viser, at de fleste af dem er af ældre dato; f.eks. viser et opslag på "Mucositis", at honning er virksomt mod betændelse i munden – referencen er dog fra 2003.

Af Jette Bagh