Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

HIV – tester udenlandske prostituerede om natten

Spirituel forbandelse og alternative sundhedsopfattelser er udfordringer, som sygeplejersker ved Reden International står overfor i mødet med udenlandske kvinder i gadeprostitution.

Sygeplejersken 2017 nr. 8, s. 10

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

maja_0

Når klokken nærmer sig midnat, tager sygeplejerske og kandidat i socialt arbejde Maja Øllegaard Nielsen sin sygeplejekittel på og gør sig klar til at opsøge de københavnske gadeprostituerede. I nattetimerne begynder mange kvinder for alvor at indtage gaderne omkring Hovedbanegården. Derfor er Reden International, som noget helt nyt, begyndt at teste for hiv og syfilis mellem klokken 00 og 03. Det sker hver fjerde torsdag i sundhedsklinikken på Mødestedet, som drives af Reden International og Center Mod Menneskehandel.

”Det er en stor succes. Om natten ser vi en del nye ansigter – heriblandt de unge under 25 år. Når de kommer her i natcaféen for at få en pause fra gaden, får de tilbudt en quicktest for hiv og syfilis. En del dukker nu også op i vores dagklinik om tirsdagen, hvor vi tester for gonorré og klamydia og rådgiver om seksuelt overførte sygdomme og prævention,” siger Maja Øllegaard Nielsen, der er sundhedsfaglig koordinator af tirsdagsklinikken.

Spirituel forbandelse er en sundhedsfaglig udfordring

Arbejdet med kvinderne byder også på en række udfordringer. For de nigerianske kvinder, som udgør en stor gruppe gadeprostituerede, kan have en noget anden sundhedsopfattelse end den, vi kender herhjemme. Det viser et nyt speciale om nigerianske kvinder i prostitution, som Maja Øllegaard Nielsen også står bag sammen med sin kollega fra Reden International, sygeplejerske Louise Eun Würtz.

”Noget tyder på, at nogle kvinder også har et traditionelt syn på sundhed med sig. Jeg har selv oplevet, at en kvinde ikke blev overrasket, da hun fik at vide, at hun var hiv-smittet. Hun var sikker på, at der var lagt en forbandelse over hende, Juju, som er en hekseagtig tro i Nigeria. Og hun troede på, at forbandelsen og hiv-smitten ville blive ophævet, så snart hun tilbagebetalte den gæld, som hun skyldte sin “madam”, fortæller Maja Øllegaard Nielsen og forklarer, at madam er en kvinde, som arrangerer og betaler rejsen til Europa – og enten ender kvinderne her som ofre for menneskehandel eller som migranter uden opholdstilladelse.

Der kan også være en tro på, at hormonel prævention kan føre til infertilitet, og en tro på, at smertestillende medicin, malariamedicin og antibiotika forebygger graviditet. 

“Så hvis vi skal finde frem til nogle gode præventionsløsninger for kvinderne, er vores viden om deres sundhedsopfattelse, vigtig at have med i baghovedet.”