Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Jorden rundt, 5 til ferien

Sommerferielæsning. Verden er blevet lille, mange rejser meget og langt med og uden børn. Men uanset om ferien byder på kitesurfing i Caribien, vandring i Pyrenæerne eller stilhed i en hængekøje, kan en ordentlig roman eller nogle korte tekster om livet pynte på rejsen. Her er litteraturforslag fra Vestindien, Israel, København, Balling og Norge. God sommer og fornøjelse.

Sygeplejersken 2017 nr. 8, s. 38-39

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

2017-8-fly

2017-8-anmeldelser-haabet

Mich Vraa
Håbet
Roman om Dansk Vestindien
Lindhardt og Ringhof 2016
415 sider – 239,96 kr.

At læse "Håbet" giver mulighed for at blive klogere på slavernes elendige vilkår med baggrund i både faktuelle optegnelser og fiktion fra 1788 og frem til 1825. En fængslende historie fortalt af Maria Frederiksen, rederens datter og passager på slavefregatten Håbet, og Mikkel Eide, professor uden sympati for de danske plantageejere og deres måde at behandle slaverne på.

Bogen er elementært underholdende og giver samtidig forståelse for, hvordan sukkerproduktion dannede baggrund for slaveriet og gjorde det muligt at bygge de smukke palæer i Bredgade i København til de rige familier, som finansierede det hele, og dermed blev endnu rigere. Og faktisk blev fremkomsten af sukkerroen i Danmark årsag til, at det ikke længere var rentabelt at fragte sorte mennesker over havet.

2017-8-anmeldelser-khirbet

S. Yizhar
Khirbet Khizeh – Slagmark
Møller 2016
129 sider –160 kr.

"Slagmark" beskriver, hvordan israelske soldater i 1948-49 fordrev befolkningen fra over 400 palæstinensiske landsbyer for at gøre plads til staten Israels beboere. Brutaliteten er ikke til at komme udenom, men det er de grundige menneskelige observationer heller ikke.

Soldaternes overfladiske snakken bag på jeepen, æslet som forsøger at komme væk med bagbenene bundet, eksplosionen i et hus, den langsomme måde taget letter på, mennesker på flugt, en gammel mand, som forsøger at få styr på sin kamel, så han ikke også skal miste den. At læse er næsten som at se en film.

Bogen har efterskrift af journalist Herbert Pundik, som sætter teksten ind i en historisk kontekst og gør rede for de problemer, der betyder, at konflikten i området fortsat kan synes uløselig.

2017-8-anmeldelser-spejl

Dorthe Nors
Spejl, skulder, blink
Gyldendal 2015
192 sider – 159,96 kr.

At tage kørekort, når man er over 40, bor i København og kommer fra Balling i Skive Kommune, er ingen let sag. Slet ikke når livet i forvejen er betrængt, ensomt og ikke ser ud til at blive mindre ensomt. Når ens søster lader, som om hun er travlt optaget i havecentret, mens hendes opvaskemaskine kører i baggrunden, den nærmeste veninde er en gennemskuelig livsløgner, og den kvindelige massør kan mærke, hvordan alle problemer samles i hovedpersonens bindevæv.

Jeg klukkede, da jeg læste bogen. Genkendelige iagttagelser, f.eks. af den første kørelærer Jyttes manglende tålmodighed, der får hende til at skifte gear for eleven, den anden kørelærer Folkes måde at hive op i joggingbukserne på, mens han sidder ved siden af sin elev. Underholdende og velskrevet.

2017-8-anmeldelser-aegteskab

Geir Gulliksen
Historie om et ægteskab
C&K Forlag 2017
184 sider – 199,96 kr.

De bor i Norge, Timmy er læge og forsker, og hun dyrker meget sport. Jon er journalist, han arbejder hjemme og tager sig af de praktiske ting og meget af de to børn. Et på alle måder velfungerende ægteskab mellem de to går i stykker. Jon forsøger at forstå, hvordan det kunne ske, og det gør han ved at se bruddet gennem Timmys øjne og tanker, dvs. de registreringer af deres liv, sådan som hun – måske – kan have oplevet det. De to gled fra hinanden, kærligheden hørte op, kunne det have været undgået?

Jon stiller mange spørgsmål, vender og drejer tingene, for smerten ved at blive forladt er intens. Det samme kan siges om bogen. Forfatteren observerer relationer og stemninger, så læseren bare må videre i teksten.

2017-8-anmeldelser-haarnaal

Søren Ulrik Thomsen
En hårnål klemt inde bag panelet
Noter fra eftertiden
Gyldendal 2016
160 sider – 159,96 kr.

Dejlig læsning fra København og mange andre steder. Få linjer, korte og længere tekster. Thomsen ser både frem og tilbage. På det liv, han har levet, på den fremtid, der tegner sig, og den død, der kommer før eller siden og allerede har taget en del af vennerne.

Nogle tekster består af observationer og opsamlinger på livet, f.eks. om ubehaget ved den krammekultur, der hersker for tiden. Disse tekster fører til kras samtidskritik, andre er tilbageblik, f.eks. på kammeraten Kent, som blev et trofast medlem af Scientology. Beskrivelsen af ham er på en gang morsom og sørgelig.

Nogle af teksterne indfanger og præciserer tanker, man selv kan have haft eller strejfet. Så passende, at en digter samler op på det hele.