Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Rejsen er ikke slut

Ekstraordinær kongres 2017. Budskabet på den ekstraordinære kongres fra både formand Grete Christensen og de delegerede var, at vi stadig arbejder sammen om DSR i hverdagen og frem mod næste kongres.

Sygeplejersken 2017 nr. 8, s. 46-47

Af:

Britt Lindemann, Journalist

2017-8-kongres

Kursen har været fast og alle sejl sat imod nye måder at arbejde sammen på og inddrage og involvere medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd under overskriften Sammen om DSR. Undervejs er flere både sat i vandet: Change Day, lederlaboratorium, Spirekassen, stoleleg i kredsene og mange andre spændende tiltag og projekter. Formand Grete Christensen gjorde status på den ekstraordinære kongres, der fandt sted på Nyborg Strand.

2017-8-kongres1
Hovedbestyrelsen vil allerede til august arbejde videre med de vedtagne pejlemærker, der skal involvere medlemmerne i højre grad
Foto: Nils Lund
"For et år siden stod jeg i Tivoli Kongrescenter og kunne med stolthed i stemmen være med til at sætte et stort skib i søen. Sammen havde vi formet et skib fyldt med energi og masser af forventninger: Vi havde besluttet at sætte et stort organisationsudviklingsprojekt i søen," indledte hun den ekstraordinære kongres.

Salen summede af forventninger og forhåbninger om forandringer for fremtiden. Grete Christensen fremlagde hovedbestyrelsens samlede forslag og præsenterede de fire pejlemærker, der skal være fyrtårnene for det fortsatte arbejde: Større indflydelse til sygeplejerskerne, Involverende og handlekraftige fællesskaber, Sammenhæng på kryds og tværs og Et aktivt og levende medlemsdemokrati.

Grete Christensen fremlagde et forslag, som den samlede hovedbestyrelse kunne blive enige om, og var helt ærlig omkring, at det var resultatet af kompromisets kunst.

"Jeg ved også, at mange er forundrede – ja, lad mig bare sige det ligeud: skuffede – over, hvad vi i dag skal stemme om af vedtægtsændringer. Mine ambitioner har også været større!"

Håb om mere
2017-8-kongres2
Mette Sofie Haulrich, kredsnæstformand i kreds Hovedstaden, ønsker større samarbejde på tværs af kredsene.
Foto: Nils Lund

At mange af de delegerede havde håbet på et mere vidtrækkende forslag, var tydeligt. Blandt dem var Anne Marie Sommer og Anja Pedersen fra Kreds Sjælland, der oprindeligt stillede forslag til et organisationsudviklingsprojekt på sidste års ordinære kongres. Alligevel var der også tydelig optimisme at spore. Sammen om DSR er på rette kurs.

Anne Marie Sommer indrømmer, at hun er skuffet over, at et års arbejde ikke har mundet ud i mere vidtrækkende ændringer, men det forhindrer hende ikke i at se positivt på både det forløbne år og på fremtiden.

"Det er vigtigt at tænke på forslaget (det samlede kongresforslag "Organisationsudviklingsprojektet" fremsat af hovedbestyrelsen, red.) i dag, som et udgangspunkt og ikke som et færdigt produkt. Jeg har oplevet en helt fantastisk dynamik og været helt høj, når vi har mødtes med medlemmer og på tværs af kredse. Det er virkelig exceptionelt, at SÅ mange har taget ejerskab i en proces, vi ikke vidste hvor ville føre hen. Så vi er rigtig godt på vej og skal bare fortsætte," siger hun.

Hun bliver bakket op af Anja Pedersen:

"Det er nemt at sidde og surmule, fordi man er skuffet, men nu handler det om at fortsætte den gode proces, bevare energien, se mulighederne og huske, at hovedessensen stadig er den samme: Vi skal udvikle Dansk Sygeplejeråd sammen med medlemmerne og på tværs af landet," slår hun fast.

Kursen er sat for fremtiden

Selvom der indledningsvis var lidt utilfredshed at spore blandt de delegerede, så veg det dog hurtigt for tanker om, hvor godt udgangspunktet er for udviklingen i fremtiden og en forståelse af, at sådan en proces tager tid.

Anja Laursen, formand i Kreds Midtjylland, har klare idéer om, hvor der er størst potentiale for udvikling og et sted, hvor processen allerede nu kan foldes ud i hverdagen.

"Vi skal arbejde meget mere på tværs af kredsene for at lære af hinanden og få inspiration. I forhold til at involvere medlemmerne skal vi være meget lyttende og reagere på det, der rører sig. Det er nok rigtigt, at der var en vis skuffelse at spore hos nogle på kongressen over, at vi ikke er kommet længere, men det er en start. Og jeg tror ikke på, at vi skal have nogle helt færdige konkrete mål for Sammen om DSR. Det er en proces, der er i gang nu. Min dør er åben – det var den før kongressen, og det er den efter," siger hun.

2017-8-kongres3
Hovedbestyrelsen vil allerede til august arbejde videre med de vedtagne pejlemærker, der skal involvere medlemmerne i højere grad.
Foto: Nils Lund


Mette Sofie Haulrich fra Kreds Hovedstaden er fuldstændig enig i, at samarbejdet på tværs af landet er centralt for den fortsatte proces. Kreds Hovedstaden havde fremsat forslag om, at kongressen kan nedsætte tværgående udvalg og give dem et mandat, og det kunne Mette Sofie Haulrich med glæde konstatere, at kongressen var enige i, da forslaget blev vedtaget.

"Jeg håber, at det udmønter sig i, at vi bliver bedre til, også i praksis og ikke bare i ord, at bruge hinandens kompetencer på tværs af landet. På den måde kan vi blive bedre til at stikke retninger ud og være toneangivende i den politiske debat og dagsorden om sundhedsvæsenet," siger Mette Sofie Haulrich og fortsætter:

"Vi ved allerede, at vi skal blive bedre til at samarbejde mere, det behøver vi ikke undersøge mere med forsøg, nu skal vi bare gøre det!"

Formand Grete Christensen rundede af med et løfte til kongressen og medlemmerne:

"Vi har i fællesskab besluttet, hvilken vej vi skal gå, og hovedbestyrelsen vil allerede på vores møde i august, forpligte hinanden på, hvordan vi vil arbejde videre frem med pejlemærkerne og med organisations-udviklingsprojektet.

 

Jeg håber ...

… at vi alle sammen tager ansvaret på os, fordi det er altid nemt at give alle de andre skylden for, at de ikke vil forandre sig.

Theis Smedegaard, kredsbestyrelsesmedlem, Hovedstaden

... at man benytter kredsbestyrelserne langt mere aktivt. At vi kan deltage i nogle flere politiske processer og bruge den fantastiske masse af energi og politisk engagement, som faktisk findes i kredsene.

Ida Rindorf, kredsbestyrelsesmedlem, Hovedstaden

… at vi reelt får lavet bottom-up processer. At hovedbestyrelsen lytter til kongressen og forstår, hvad der sker derude.

Ken Strøm Andersen, kredsnæstformand, Hovedstaden

2017-8-bjarne

… at det fortsætter. Det er jo intentionen med den her kongres.

Bjarne Rask Andersen, kredsbestyrelsesmedlem, Sjælland

… at der kommer større samarbejde på tværs, for der er brug for det. Jeg håber også, at vi bliver endnu bedre til at komme ud på arbejdspladserne, hvor vi får nogle andre input, end vi får fra TR.

Ida Pedersen, kredsbestyrelsesmedlem, Nordjylland

… at menige medlemmer også kommer til at kunne mærke, at de har bedre mulighed for at få en direkte indflydelse i organisationen.

Helle Kruse Hansen, kredsbestyrelsesmedlem, Syddanmark

Jeg synes et eller andet sted, at vi har kørt rundt i de her ændringer så længe, så jeg håber, vi kan arbejde lidt mere konkret nu.

Leif Strickertsson, kredsbestyrelsesmedlem, Nordjylland

Jeg ser ikke på det, som at nu er man færdig med det her projekt og sætter et punktum, men noget, der bliver ved med at udvikle sig, og jeg tror aldrig, vi bliver færdige med det.

Maritta Pedersen, kredsbestyrelsesmedlem, Midtjylland