Fuldt fortjent: Nogle patienter har jeg haft i over 30 år
Som nyuddannet sygeplejerske mødte Tove Eskildsen op på dialyseafsnittet med et ”Det prøver jeg”. Hun opdagede så mange facetter i specialet, at hun blev der i over 30 år.
Som nyuddannet sygeplejerske mødte Tove Eskildsen op på dialyseafsnittet med et ”Det prøver jeg”. Hun opdagede så mange facetter i specialet, at hun blev der i over 30 år.
”Når beboerne og deres pårørende har det godt, føler jeg, jeg har udført en god sygepleje."
Nyuddannede sygeplejersker fra Bispebjerg hospital og Københavns Kommunehospital i optog på Strøget på vej ind til Dansk Sygeplejeråd.
I pressede situationer kan det til tider være svært at bevare roen, også når man er sygeplejerske. En meget vanskelig patient fik Mette Marie Thomsen til at tabe hovedet.
Først arbejdede hun som sygeplejerske, derefter som skolelærer, og nu er Gurli Bjerring Høier igen tilbage i sygeplejefaget – på Giftlinjen, hvor hun rådgiver læger og borgere.
Modløshed kan forvandles til begejstring. Det oplevede en studerende, som lærte at benytte både ABCDE-principperne og ISBAR under en vellykket simulationstræning. Og patienten overlevede.
De udsendte. At rejse ud i verden og hjælpe der, hvor der er brug for det, har sygeplejersker gjort siden fagets etablering. Man kan sige, at faget har draget sine tidligste erfaringer netop i omsorgen for mennesker i katastrofe- og krigssituationer, siger historiker i sygepleje Susanne Malchau Dietz, og det har ikke blot været et nationalt anliggende. Sygeplejersker har ladet sig udsende – både dengang og i dag.
De udsendte. Sygeplejerske Astrid Opstrup vendte hjem fra DR Congo i juni måned. Hun var sendt til det afrikanske land for Læger Uden Grænser, fordi man frygtede, at ebola ville ramme der lige så hårdt, som epidemien havde gjort i Vestafrika. Men Astrid Opstrup fortæller, at det aldrig blev så slemt.
De udsendte. ”Vi sov med støvlerne på,” skrev en sygeplejerske fra Camp Bastian i Afghanistan. Beretningerne fra livet som udsendt for Forsvarets Sundhedstjeneste fik Karin Lindholdt til at ville gå samme vej. I år er det 70 år siden, Danmark var på sin første mission, og sygeplejerske Karin Lindholdt var med i 2015 og 2017.
De udsendte. Lindy Lillelund fik Florence Nightingale-medaljen sidste år og har i den anledning skrevet om sine oplevelser som udsendt med Røde Kors i bogen ”Mellem liv og død”. Den udkom for en uge siden. Lindy Lillelund kan nu kalde sig forfatter, men mest af alt er han sygeplejerske, som siden 2003 har lavet humanitært arbejde.
De udsendte. En historisk oversigt over sygeplejerskers internationale indsats i krig og katastrofer, siden Florence Nightingale i 1854 drog til Krim for at tage sig af de syge og sårede engelske soldater.
UDVIKLING. De var blandt de sidste sygeplejeelever. Uddannet på kanten af den nye verden. Uddannet i omsorg og langtidspleje. I dag er de sygeplejersker i et højteknologisk, accelereret sundhedssystem. Spørger man dem, siger de, at meget er vundet. Men noget er også gået tabt. Det er svært at yde omsorg under tidspres. Ingen har fortrudt, at de blev sygeplejersker. Og selv de, der ikke arbejder indenfor faget, bruger stadig det, de lærte dengang.
Sygeplejersken har haft kontakt til 19 ud af de 25 elever, der startede i september 1988. Her fortæller 17 af dem, hvorfor de blev sygeplejersker, hvordan faget og sundhedssystemet har udviklet sig, og hvad de tænker om at være sygeplejerske i dag.
Tilbageblik på 26 års udviklingshistorie med betydning for dansk sygepleje.
Usikkerheden ramte Ruth Asferg Holst hårdt, da hun fik sit første job som sygeplejerske. Derfor begyndte hun at tegne sine oplevelser og dele dem på Facebook med budskabet om, at det er okay at være usikker på sig selv.
Som hjemmesygeplejerske er Anette Bech Madsens ønske at kunne hjælpe de borgere, hun kommer ud til. Men det var ikke muligt, da hun en aften blev mødt af et stort rod hjemme hos en borger, og det satte hende i et etisk dilemma.
Etiske dilemmaer og fortællinger bliver hver onsdag taget op og diskuteret i en sluttet kreds på Bispebjerg hospital.
Ansættelse. Opmanden har afgjort, at fire ugers varsel ikke var nok, da Region Hovedstaden i februar 2017 bad 12 sygeplejersker fra Gastro-enheden på Herlev og Gentofte Hospitaler om at arbejde i rotation mellem de to arbejdssteder.
Ansættelse. Tvisten mellem Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner angik fortolkningen af en bestemmelse, som har været en del af overenskomsten i godt 20 år
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: Epidemiologi og evidens, Kvinde kend dit netværk, Hvor der er håb og Kampen for liv.
Et politisk mål om at halvere brugen af bæltefikseringer i psykiatrien har ifølge medarbejdere i Region Hovedstadens Psykiatri blot ført til langvarige fastholdelser. Uetisk og fagligt uforsvarligt, siger de ansatte. Dansk Sygeplejeråd kalder det omsorgssvigt.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/arkiv/sygeplejersken-argang-2018-nr-10/