Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2018 nr. 10

Læs online Download
2018-10-forside - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

Nødhjælp

Sygeplejersker uden grænser

De udsendte. At rejse ud i verden og hjælpe der, hvor der er brug for det, har sygeplejersker gjort siden fagets etablering. Man kan sige, at faget har draget sine tidligste erfaringer netop i omsorgen for mennesker i katastrofe- og krigssituationer, siger historiker i sygepleje Susanne Malchau Dietz, og det har ikke blot været et nationalt anliggende. Sygeplejersker har ladet sig udsende – både dengang og i dag.

"Det blev ikke det, man havde frygtet"

De udsendte. Sygeplejerske Astrid Opstrup vendte hjem fra DR Congo i juni måned. Hun var sendt til det afrikanske land for Læger Uden Grænser, fordi man frygtede, at ebola ville ramme der lige så hårdt, som epidemien havde gjort i Vestafrika. Men Astrid Opstrup fortæller, at det aldrig blev så slemt.

Draget af det akutte

De udsendte. ”Vi sov med støvlerne på,” skrev en sygeplejerske fra Camp Bastian i Afghanistan. Beretningerne fra livet som udsendt for Forsvarets Sundhedstjeneste fik Karin Lindholdt til at ville gå samme vej. I år er det 70 år siden, Danmark var på sin første mission, og sygeplejerske Karin Lindholdt var med i 2015 og 2017.

"Der er ting, jeg aldrig har fortalt"

De udsendte. Lindy Lillelund fik Florence Nightingale-medaljen sidste år og har i den anledning skrevet om sine oplevelser som udsendt med Røde Kors i bogen ”Mellem liv og død”. Den udkom for en uge siden. Lindy Lillelund kan nu kalde sig forfatter, men mest af alt er han sygeplejerske, som siden 2003 har lavet humanitært arbejde.

Nødhjælp gennem mere end 150 år

De udsendte. En historisk oversigt over sygeplejerskers internationale indsats i krig og katastrofer, siden Florence Nightingale i 1854 drog til Krim for at tage sig af de syge og sårede engelske soldater.

Tema: Udvikling

Klassen 26 år efter

UDVIKLING. De var blandt de sidste sygeplejeelever. Uddannet på kanten af den nye verden. Uddannet i omsorg og langtidspleje. I dag er de sygeplejersker i et højteknologisk, accelereret sundhedssystem. Spørger man dem, siger de, at meget er vundet. Men noget er også gået tabt. Det er svært at yde omsorg under tidspres. Ingen har fortrudt, at de blev sygeplejersker. Og selv de, der ikke arbejder indenfor faget, bruger stadig det, de lærte dengang.

Hvad laver de i dag?

Sygeplejersken har haft kontakt til 19 ud af de 25 elever, der startede i september 1988. Her fortæller 17 af dem, hvorfor de blev sygeplejersker, hvordan faget og sundhedssystemet har udviklet sig, og hvad de tænker om at være sygeplejerske i dag.

Tidslinje

Tilbageblik på 26 års udviklingshistorie med betydning for dansk sygepleje.

Debat

Hørt: Prøv at grine af det, der er svært

Usikkerheden ramte Ruth Asferg Holst hårdt, da hun fik sit første job som sygeplejerske. Derfor begyndte hun at tegne sine oplevelser og dele dem på Facebook med budskabet om, at det er okay at være usikker på sig selv.

Dilemma

Dilemma: Rod, rummelighed og reel hjælp

Som hjemmesygeplejerske er Anette Bech Madsens ønske at kunne hjælpe de borgere, hun kommer ud til. Men det var ikke muligt, da hun en aften blev mødt af et stort rod hjemme hos en borger, og det satte hende i et etisk dilemma.

Overfuset af patient

Etiske dilemmaer og fortællinger bliver hver onsdag taget op og diskuteret i en sluttet kreds på Bispebjerg hospital.

Arbejdsmiljø

Grænser for sygeplejerskers fleksibilitet

Ansættelse. Opmanden har afgjort, at fire ugers varsel ikke var nok, da Region Hovedstaden i februar 2017 bad 12 sygeplejersker fra Gastro-enheden på Herlev og Gentofte Hospitaler om at arbejde i rotation mellem de to arbejdssteder.

7,1 km er ikke en bagatel

Ansættelse. Tvisten mellem Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner angik fortolkningen af en bestemmelse, som har været en del af overenskomsten i godt 20 år

Anmeldelser

Boganmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: Epidemiologi og evidens, Kvinde kend dit netværk, Hvor der er håb og Kampen for liv.

Psykiatri