Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: Prøv at grine af det, der er svært

Usikkerheden ramte Ruth Asferg Holst hårdt, da hun fik sit første job som sygeplejerske. Derfor begyndte hun at tegne sine oplevelser og dele dem på Facebook med budskabet om, at det er okay at være usikker på sig selv.

Sygeplejersken 2018 nr. 10, s. 16

Af:

Ditte-Marie Runge, journalist

2018-10-hoert_nurse-ruth

Da Ruth Asferg Holst for fire år siden begyndte i sit første job som nyuddannet sygeplejerske på en medicinsk afdeling, følte hun sig helt slået ud. Usikkerhed og en frygt for ikke at kunne leve op til både egne og andres forventninger fyldte meget i hendes tanker.

"Jeg har været professionel soldat i 10 år og været indkøber på Thule Airbase, men at blive færdig som sygeplejerske – det er det mest frygtindgydende, jeg nogensinde har været udsat for," siger Ruth Asferg Holst.

Hun begyndte at tegne tegninger af de episoder, der gjorde mest indtryk på hende.

"Det var lidt lettere at fortælle om, hvor svært det var for mig gennem en tegning," siger hun.

Under navnet Nurse Ruth deler hun på en Facebookside ud af store og små oplevelser fra livet som sygeplejerske. Altid i form af en humoristisk tegning med en lille tekst. Og med Nurse Ruths knap 7.500 følgere rammer tegningerne tilsyneladende plet:

"Sjovt at du altid beskriver nøjagtigt de situationer og følelser, jeg selv har oplevet som sygeplejerske. Tænk, at vi er så mange, der er så ens," skriver en sygeplejerske på Nurse Ruths facebookvæg.

Trodser pinligheden

I dag er Ruth Asferg Holst hjemmesygeplejerske i Vesthimmerlands Kommune, og selvom hun ikke længere er helt grøn i faget, kan hun stadig opleve følelsen af usikkerhed. Og det er hendes indtryk, at usikkerheden ikke altid er noget, der bliver talt højt om i personalestuerne rundt om i landet. Med tegningerne håber Ruth Asferg Holst på at vise andre, at de langtfra er alene om ikke at have hundrede procent styr på alting.

"Jeg vil gerne hjælpe andre, som måske også sidder med en følelse af usikkerhed," siger Ruth Asferg Holst, der gerne ofrer sig på den konto.

"Jeg kan godt tænke, at det er pinligt at lægge en tegning ud, der udstiller min uvidenhed. F.eks. vidste jeg ikke, at man kan sætte en kateterpose på et engangskateter. Jeg har været sygeplejerske i fire år, og det vidste jeg ikke! Jeg tænkte, at hvis jeg ikke ved det, er der sikkert andre, der heller ikke ved det. Så det kom der en tegning ud af," siger hun.

"Nogle af tegningerne er baseret på situationer, der overhovedet ikke var sjove, da de skete. Så det er selvfølgelig ikke altid, at man kan grine ad det i det øjeblik, det sker. Men måske efter lidt tid," siger Ruth Asferg Holst og uddyber, at man med latter kan få lettere ved at få talt om ting – også de svære. Derfor skal man give plads til humor og latter i sit ellers travle sygeplejeliv:

"På sygeplejerskeuddannelsen blev jeg opfostret med, at det hele skal være så akademisk. Og selvfølgelig skal det, vi gør, være evidensbaseret. Men det er vigtigt at huske på, at det nogle gange også er okay at være uformel og bare kunne grine ad tingene. Det håber jeg, at mine tegninger kan være med til."