Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2018 nr. 11

Læs online Download
1118_forside - magasinforsiden

Tema om sygehusbyggeri

En skrabet model af sygehusdrømmen

Gamle møbler. Mindre æstetik. Knap så effektivt apparatur. Lidt færre kvadratmeter. For 10 år siden blev de udråbt til fremtidens supersygehuse. Nu er de første ved at stå klar i en udgave, der bærer præg af det, alle byggerier rammes af: Virkeligheden.

"Vi kan gøre det endnu bedre"

Det er 11 år siden, Anders Fogh Rasmussen (V) i en valgkamp lovede 90 milliarder til byggeri af nye sygehuse. Men 90 blev til 41, og ingen regioner fik deres fulde ønsker opfyldt.

Besparelser rammer patienter og medarbejdere

Underdrejede medarbejdere og mindre sundhed for pengene. Det går i sidste ende ud over driften af sygehusene, når sygehusbyggerier skal spare. Det mærker sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital lige nu.

Enestuer – sygeplejerskernes nye virkelighed

Alle nye hospitalsbyggerier bliver indrettet med enestuer til patienterne, og på det nye Aarhus Universitetshospital blev de første afdelinger kun med enestuer taget i brug sidste år. Sygeplejerske Stine Ejegod Mortensen glæder sig over bedre kontakt med patienterne, men det har kostet flere kilometer i benene.

Patienter helbredes hurtigere på enestuer

Bedre søvn, mindre delirøse – og hurtigere hjem. Patienterne har godt af at ligge på enestuer, viser foreløbige registreringer på de tre områder. Og patienten Herman Kjeldgaard er begejstret.

I HVERT NUMMER

5 minutter med ... Alexander Støttrup

”Jeg synes, man skylder at sidestille, at det er lige så slemt at være psykisk syg som somatisk syg. Man kan miste livet af begge dele. Så jeg ville ændre det tabu, der er omkring psykiatrien."

Fuldt fortjent: "Vi har haft tid, hænder og nærvær

I april i år modtog Marianne Flotiin Dronningens Fortjenstmedalje, som hendes chef havde indstillet hende til. Hun har været ansat på samme afdeling i 39,5 år, og hun ville gøre det hele om igen, hvis hun fik chancen.

Skiftedag: "Jeg kender også til drømmen om at få børn"

I Fertilitetsklinikken møder Susanne Møller Christensen par og enlige, der brændende ønsker sig et barn. Den drøm kan hun relatere sig til, for hun har selv tre børn, og nu mærker hun balancen mellem et interessant arbejdsliv og et privatliv med børnene.

Placeboeffekt

En god relation gavner placeboeffekten

Når sygeplejersker har tid til at skabe en god relation til patienten, kan det få en positiv effekt for behandlingen. Det fortæller forsker i placebo, Lene Vase. Hun mener omvendt, at det store fokus på effektiviseringer kan have en negativ effekt.

Tid og tillid batter

Ordet placebo er ikke det første, der dukker op på Pernille Friis Rønne og Liv Frichs læber. Men de to sygeplejersker, der arbejder på Tværfagligt Smertecenter ved Rigshospitalet, kan godt se paralleller mellem deres kliniske praksis og måden, man arbejder med placeboeffekt på.

Debat

Leder: Faglighed er afgørende for kvaliteten

Desværre ser det ud, som om at regeringen – i sin iver efter at frigøre ressourcer i f.eks. ældreplejen – kommer til at mindske pladsen til sygeplejerskernes faglighed og dermed gå på kompromis med patientsikkerheden og borgernes tryghed.

Hørt: På tide at lade homoseksuelle donere blod

Hidtil har homoseksuelle mænd ikke måttet donere blod på trods af en sikker screeningsproces. En blodbanks opråb om mangel på blod blev dråben for sygeplejerske og tidligere bloddonor Andreas Lund Andersen, der som homoseksuel er sat i livslang karantæne.

Anmeldelser

Boganmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Gerontologi", "Når ære er på spil", "Pseudoarbejde" og "Fascisme, en advarsel".

Ligestilling

Løn

Din overenskomst bliver mere værd

Overenskomsten har gennem de sidste mange år forbedret din løn og dine arbejdsvilkår. Her får du en kort gennemgang af større forbedringer siden 2005.

Dilemma

Skal vi tale om døden?

Patienten var en ældre herre med kendt hjertesvigt og stødbar pacemaker (ICD). Både patienten selv og familien virkede ikke til at ville indse, hvor syg patienten egentlig var. Sygeplejerske Trine Morsing fortæller om det dilemma, det var, da en patient ikke ville tale om døden.

Sygeplejerskeuddannelse

Afbureaukratisering

Det kan betale sig at råbe op

Over 30 sygeplejersker greb muligheden og sendte i alt 40 forslag ind til Sundheds- og Ældreministeriet, da regeringen sidste år efterlyste bud på overflødige regler i det offentlige.

Ytringsfrihed

"Der er ytringsfrihed i Region Midt. Men ... "

Ledelsen på Regionshospitalet Viborg blev fyret, bl.a. fordi de i et høringssvar var kritiske overfor regionens spareplaner. Regionsrådsformand Anders Kühnau slår fast, at der er ytringsfrihed i Region Midtjylland, men at nogle ytringer er mere hensigtsmæssige end andre.