Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 til ferien

Der er mange måder at være familie på. Det viser de fem bøger, der her anbefales som ferielæsning. Det er ikke lutter idyl og harmoni, der kendetegner familierne, men derimod omslag og vendepunkter med afgørende betydning.

Sygeplejersken 2018 nr. 14, s. 42-43

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken

14-2018_ferie5_fugle

Maren Uthaug

Hvor der er fugle

Lindhardt og Ringhof 2017, 303 sider – 199,95 kr.

Glem alt om tændstikmænd og skarpe replikker i Politiken. Maren Uthaug kan andet og mere end det. I denne bog demonstrerer hun evnen til at sammensætte en god historie og skrive dialoger, der rammer og ryster. Handlingen udspiller sig i en lille by på Norges vestkyst og i et fyrtårn, der ligger ca. 4 km ud for byen og kun kan nås med robåd. Historien fortælles af romanens nøglepersoner begyndende med Johan. Han gifter sig med Marie for at blive fyrpasser, og parret får to børn. Hans historie er både sørgelig og skammelig, især i beskrivelsen af børnene Darling og Valdemar, sidstnævnte er "ikke rigtig i hovedet". Han kan ikke tale og bliver bundet til fyret for at undgå druknedøden. Han har en adfærd som en ko, dvs. at han går med en klokke om halsen og har sære spisevaner.

Gennem bogens tre fortællere afdækkes lag på lag af et miljø med begær, indavl og mangel på udsyn og uddannelse.

14-2018_ferie5_menneske

Thomas Korsgaard

Hvis der skulle komme et menneske forbi

Lindhardt og Ringhof 2017, 314 sider – 199,95 kr.

Der er mange beskrivelser, som kalder på vrede og væmmelse i denne bog, men det er godt at blive mindet om, at barndom ikke kun er emneuger, forældreintra og glutenallergi. Vi er på landet i nærheden af Skive, pengene er få og forældrene ikke blandt de stærke og veluddannede. Tue, den ældste af tre, klarer sig skidt i skolen og har ikke nogen nære venner. Hans mor mister et barn tæt på terminen og får efterfølgende en depression. Det betyder flere opgaver til Tue end dem, han har i forvejen. Han klager dog ikke i denne bog, men fortæller med en fin, følsom iagttagelsesevne, hvordan familien klarer dagen og vejen. Faderen, som løser problemer ved at handle, bliver skildret lige på og hårdt, men det er, som det er. Moderen gemmer sin depression ved at sove eller spille computer.

14-2018_ferie5_generthed

Dag Solstad

Generthed og værdighed

Rosinante 2017 (opr. 1994), 187 sider – 199,95 kr.

Mange vil kende lysten til at reagere kraftigt, grænseløst og måske ud over det sømmelige, fordi et eller andet er generende ud over det normale. For bogens hovedperson, en småfordrukken gymnasielektor ved navn Elias Rukla, sker dette med en rystende voldsomhed. Han har levet et rutinepræget liv med sin kone Eva, da han en dag under gennemgang af Henrik Ibsens skuespil "Vildanden" indser, at værket kan fortolkes på en anden måde end hidtil antaget. Gymnasieeleverne er ligeglade, og det får lektoren til at miste besindelsen helt og aldeles. Han forlader sit arbejdssted og sit hjem, og mens han spadserer i regnvejr, tænker han sit livsforløb igennem. Tilfældighederne, der har afgjort det meste. Venskabet med Johan Corneliussen, tilværelsen med Eva og hendes datter.

14-2018_ferie5_faith

Mich Vraa

Faith

Lindhardt og Ringhof 2018, 471 sider – 199,95 kr.

"Faith" er afslutningen i trilogien om Danmark som slavenation. De foregående bøger "Håbet" og "Peters kærlighed" er som denne baseret på officielle breve, dagbøger, uddrag af bøger og ikke mindst fiktion. Der er tale om en medrivende og oplysende trilogi, som beskriver danskernes adfærd, da målet var at tjene penge på slavernes arbejde i sukkerplantagerne. Ikke mindst de elendige vilkår, de arbejdede under, kommer frem i lyset. Generalguvernøren over De Vestindiske Øer, Peter Von Scholten, spiller en fremtrædende rolle, bl.a. fordi han gør en ende på slaveriet for at undgå et blodbad på øerne. Her kommer Faith ind i billedet. Hun er fotograf og skildrer perioden efter salget af øerne. "I går faldt vi i søvn som danskere; i morgen vil vi vågne som amerikanske borgere, eller i hvert fald noget der ligner".

Over porten i Nyhavn nr. 11 i København er der stadigvæk en figur, fra dengang her lå et sukkerraffinaderi.

14-2018_ferie5_fotografier

Palle Fogtdal

Fotografier jeg altid vil huske

Forlaget Palle Fogtdal 2018, 520 sider – 349,95 kr. (vejl.)

Et lækkert og omfangsrigt værk på 2.960 g. Palle Fogtdal, som er 87 år gammel, har udvalgt ca. 500 fotografier, som han altid vil huske. Der er stof til mindst et par timer i selskab med gode, morsomme, sørgelige og livsbekræftende fotografier taget af både kendte og ukendte fotografer. Bogen præsenterer bl.a. fotografier af Jan Grarup, Viggo Rivad, Per Morten Abrahamsen, Jesper Høm og Torben Huss. Det er en udpræget fornøjelse at se billeder tilbage fra 1900 op til 2018 og fokusere på den historiske udvikling, fotografierne afspejler.

Smukke kvinder er der en del af i bogen. Palle Fogtdal altid vil huske dem, fint nok. Men Thit Jensen som 15-årig og Helle Thorning i en noget aparte position er bestemt også værd at hæfte sig ved. Bogen har fine, finurlige tekster, og fotografierne kan ses og diskuteres med familien.