Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: Medmenneskelighed sat på prøve

Anne Bendix Andersen har Kim Leines ”Rød mand/Sort mand” liggende på sit natbord.

Sygeplejersken 2018 nr. 9, s. 41

Af:

Michael Holbek, journalist

2018-9-bog-paamitnatbord_anne_bendix_andersenAnne Bendix Andersen, forskningssygeplejerske, Center for forskning i klinisk Sygepleje og Kvalitetsafdelingen, Regionshospitalet Viborg, og formand for Sygeplejeetisk Råd.

Hvad læser du lige nu?

"Lige nu er jeg i gang med Kim Leines "Rød mand/Sort mand", som er bind nummer to i hans trilogi om Grønland. En storslået roman om magt, religion og menneskeskæbner i 1720’erne."

Hvordan har den inspireret dig?

"Fantastisk velskrevet roman, hvor evnen til medmenneskelighed bliver sat på prøve i danskernes forsøg på at kristne den grønlandske befolkning. Leine formår med sit persongalleri at give en meget nuanceret beskrivelse af, hvilke konsekvenser koloniseringen havde både for danskere og grønlændere. Historien er fortættet af stærke beskrivelser af, hvordan gensidige fordomme gør mødet mellem de to kulturer til en barsk og uskøn forestilling."

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?

"Kari Martinsens forfatterskab er et must for sygeplejersker. Særligt "Fra Marx til Løgstrup" og "Samtalen, skønnet og evidensen" er bøger, der har haft stor betydning for, hvordan jeg forstår sygepleje."

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?

"Jeg læser helst bøger til ende! Har lige læst Kristin Marja Baldursdóttirs nye bog "Havblik". En meget langtrukken fortælling, der kræver stor tålmodighed af læseren. Det, der holdt mig i gang, var nogle fantastiske beskrivelser af det islandske landskab."