Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Leder: Finansloven giver håb forude

Først og fremmest skal vi sørge for, at normeringerne bliver bedre, så vi kan fastholde de sygeplejersker, vi allerede har derude.

Sygeplejersken 2019 nr. 14, s. 3

Af:

Grete Christensen, formand

Grete ChristensenRegeringens finanslov er et skridt i den rigtige retning.

Med finansloven får regionerne for første gang øremærkede penge til bedre sygeplejerskenormeringer, til gavn for de sygeplejersker, der allerede er ansat, og til gavn for patienterne.

Flere sygeplejersker giver bedre arbejdsmiljø, som giver højere kvalitet og patientsikkerhed. Herudover afsættes der også penge til mere velfærd og ikke mindst en stærkt tiltrængt investering i psykiatrien.

Med finansloven afsættes der penge til ansættelse af 500 flere sygeplejersker på sygehusene i 2020 og 1000 flere sygeplejersker i 2021 og frem.

En af udfordringerne med at ansætte 1000 flere sygeplejersker er, at der aktuelt er meget lav ledighed blandt sygeplejersker.

I Dansk Sygeplejeråd har vi dog peget på en række tiltag, der allerede nu kan frigøre arbejdskraft og skaffe flere sygeplejersker.

Først og fremmest skal vi sørge for, at normeringerne bliver bedre, så vi kan fastholde de sygeplejersker, vi allerede har derude.

Herudover skal vi i gang med at uddanne flere, og vi skal have en politisk målsætning om at mindske frafaldet på uddannelsen.

Sænker vi frafaldet fra de nuværende 25 til 15 pct., er det noget, der vil kunne mærkes allerede fra 2020.

Men vi kan ikke bare fikse mere end 10 års nedskæringer med et fingerknips. Det bliver et langt, sejt træk.

Der er stadig brug for, at vi kigger på kommunerne, hvor der også er pres på sygeplejerskernes arbejdsmiljø.

Men med den politiske vilje fra regeringen går tingene i den rigtige retning.

Det glæder vi i Dansk Sygeplejeråd os til at arbejde videre med i dialog med regeringen, regionerne og kommunerne.