Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2019 nr. 14

Læs online Download
1419_forside - magasinforsiden

Tema: Midlertidige pladser

Udskrevet

Den 88-årige pensionist Andreas Roelsgaard blev visiteret til en midlertidig, kommunal plads efter at have brækket benet. Efter 16 dage måtte hans døtre tage afsked med ham.

Kommuner ikke klar til multisyge borgere

Flere svært syge borgere bliver udskrevet fra hospitalet uden at kunne klare sig selv. Kommunerne opruster bl.a. med midlertidige døgnpladser for at tage sig af dem. Men rammer og lovgivning er ikke fulgt med, hvilket bl.a. betyder, at personalet har begrænset adgang til lægelige informationer om patienterne.

Midlertidige pladser i lovgivningslimbo

Der findes ikke et samlet overblik over kommunernes midlertidige pladser, hvem, der er der, og hvor syge de er. Og det er uklart, hvilken lovgivning, der gælder dem.

Død efter 16 dage

88-årige Andreas Roelsgaard døde efter 16 dage på en af Slagelse Kommunes midlertidige pladser. Hans døtre fortæller her, hvordan de oplevede, at mangel på pleje, væske og mad var skyld i et alt for hurtigt farvel.

Et andet billede

Manglende dialog og forventningsafstemning med de pårørende. Det er noget af det, der er gået galt i forløbet med Andreas og Else Roelsgaard, mener centerchef for Sundhed og Ældre i Slagelse Kommune.

Overlægen på kommunal stuegang

I Nordsjælland har man med projektet Tværsektoriel Stuegang forsøgt at afdække og løse udfordringerne på de midlertidige pladser i otte kommuner. Sygeplejerskerne mangler bl.a. lægelig viden om de stadig flere multisyge borgere, de modtager fra hospitalerne.

Fire forslag til forbedringer

Formand for Fagligt Selskab for Sygeplejersker i Kommunerne, Inge Jekes, kommer her med fire bud på løsninger, der kan forbedre sygeplejerskers arbejdsbetingelser på de midlertidige pladser i kommunerne

Sundhedsaftale skal sikre bedre samarbejde

Sundhedsministeren Magnus Heunicke (S) er blevet forholdt de udfordringer, sygeplejerskerne står med på de kommunale midlertidige pladser. Han svarer her i en skriftlig kommentar:

I HVERT NUMMER

5 minutter med: Caroline Kahl

"Det kan være meget tilfredsstillende at sige farvel til en patient og have en fornemmelse af, at vi nok ikke ses i de her rammer igen. At nu er det vendt for dem, eller de tager noget med, som kan hjælpe dem, inden de havner i den situation igen.”

Hørt: Nåleøjet skal gøres mindre

Det er på tide at ændre optagelseskravene til sygeplejerskeuddannelsen. For det kræver nogle særlige sociale og menneskelige egenskaber at være sygeplejerske, lyder det fra Christine Leavy, sygeplejerske på Rigshospitalet.

Aktuelt

Patientsikkerhed halter på bosteder

Pinligt, at bosteder fortsat har problemer med medicinhåndteringen, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd. Hun efterlyser opkvalificering af medarbejdernes kompetencer. Folketingsmedlem kalder ministre i samråd.

Debat

Anmeldelser

5 til ferien: Historiske beretninger i roman-forklædning

Juleferien giver mulighed for at krybe i skjul med en bog, når den sidste julefrokost er afviklet. Her er fem friske og relativt nylæste bud på udgivelser med bid. De er ikke alle præget af lethed, men fortæller bl.a. om historiske kendsgerninger, som er ukendte for mange af os.

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Sexologi - faglige perspektiver på seksualitet", "Sygeplejefortællinger fra en anden tid", "I selvmordets kølvand - hjælp til at bære det ubærlige" og "Når hjernen visner - pårørendes liv med sygdommen frontotemporal demens".

Borgernær sygepleje

Specialister i sygepleje og samarbejde

Sidst i november dimitterede de første sygeplejersker fra specialuddannelsen i borgernær sygepleje. De har bl.a. fået ny sygeplejefaglig og organisatorisk viden, som de allerede bruger til gavn for borgerne. Dansk Sygeplejeråd ønsker, at flere sygeplejersker tager uddannelsen.

Affaldshåndtering

"Nogle synes sikkert, vi er tossede"

På Opvågningen på Randers Regionhospital er ingen indsats for lille, når sygeplejerskerne Lise Elsberg og Rikke Bøgelund Madsen går i kødet på engangsforbrug og ressourcespild – bevæbnede med ampulåbnere og genbrugskopper.

Uniformen

Fra stuekonekjole til polo og bukser

Sygeplejerskers uniform har forandret sig i takt med tidens tendenser og kvindens rolle i samfundet. Her følger en række nedslag i uniformens historie.