Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Dansk sygeplejerskepionér hyldet ved seminar på Sicilien

I begyndelsen af maj blev den danske sygeplejerske Christiane Reimann hyldet af repræsentanter fra både Italien, Dansk Sygeplejeråd og den internationale sygeplejerskeorganisation ICN.

Sygeplejersken 2019 nr. 6, s. 13

Af:

Christina Sommer, journalist

6-2019_akt_sygeplejepioner

Selvom det er 40 år siden, at den danske sygeplejerske Christiane Reimann sov stille ind i en alder af 90 i byen Siracusa på Siciliens østkyst, er det vigtigt at mindes hende og fortsat udforske hendes betydning for især den internationale sygepleje.

Det fastslår ph.d. og sygeplejehistoriker Susanne Malchau Dietz, der den 6. maj – årsdagen for sygeplejerskens fødselsdag – var en af hovedtalerne på et seminar om Reimann i netop Siracusa med deltagere fra bl.a. Danmark, Italien og den internationale sygeplejerskeorganisation ICN, deriblandt formanden Annette Kennedy. Susanne Malchau Dietz uddyber:

”Christiane Reimann var ikke blot en dygtig sekretær og organisator, der gik forrest i genopbyggelsen af ICN efter 1. Verdenskrig. Hun var også en dygtig forsker og formidler. Hendes fund havde stor betydning dengang og vækker stadig gehør i både dansk og international sygepleje,” siger hun og henviser bl.a. til Reimanns artikel ”Some observations on the Ratio of Nurses to Patients” fra 1931.

Højtuddannet og visionær pionér

Bag seminaret stod Dansk Sygeplejeråd, Siracusa by og de lokale organisationer Save Villa Reimann og Archimede University Consortium.

Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen var sammen med kolleger fra hovedbestyrelsen i Siracusa for at ære det danske sygeplejerskeikon, der i en alder af 80 år og for egne midler indstiftede den fornemmeste pris inden for sygeplejen, Christiane Reimann-Prisen. Prisen betegnes som Nobelprisen for sygeplejersker og uddeles af ICN hvert fjerde år.

”Vores samfund ser ud, som det gør, fordi folk i fortiden valgte at kæmpe vigtige kampe og stod fast på deres tro. Christiane Reimann ønskede at gøre en forskel. Hun var en højtuddannet sygeplejerske, en visionær pionér og leder og kompromisløs som person. Hun er en meget vigtig person i sygeplejens historie,” siger Grete Christensen.

Susanne Malchau Dietz ankom til Siracusa sidst i april og bliver til midt i maj. Siracusa by har nemlig bedt sygeplejerskehistorikeren om at gennemgå og registrere Christiane Reimanns personlige arkiv, som indtil september sidste år har ligget godt gemt væk i nogle kasser i kælderen i Siracusas byarkiv.

En del af hendes ophold finansieres af forskningsmidler fra Dansk Sygeplejeråd, der også tror på, at arkivet rummer nye informationer om Reimanns vigtige betydning for både sygeplejen og ICN. Målet er at have en opdateret biografi klar, når Christiane Reimann-Prisen uddeles igen ved ICN’s ordinære kongres i Abu Dhabi i 2021.

Læs mere om Christiane Reimanns liv i reportagen i dette nummer af Sygeplejersken