Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

EU-sygeplejersker på træk

Den fri bevægelighed udnyttes flittigt af de europæiske sygeplejersker. Siden 1997 har tusindvis af sygeplejersker søgt om tilladelse til at arbejde andre stede i EU – men nogle lande er hårdere ramt af migrationen end andre.

Sygeplejersken 2019 nr. 6, s. 50-51

Af:

Helle Lindberg, journalist

Retten til at søge lykken uden for sit lands grænser er en bærende grundpille i det europæiske samarbejde, og sygeplejefaget er bestemt ingen undtagelse. Tal fra den Europæiske Kommissions regulerede database viser, at over 73.000 europæiske sygeplejersker søgte om tilladelse til at arbejde andre steder i EU i perioden 1997-2016.

Årsagerne til sygeplejerskemigration kan være mange, men især økonomi er en stærk udrejsekatalysator. For mange syd- og østeuropæiske sygeplejersker giver det klækkelig gevinst i lønningsposen at bevæge sig over landegrænser. Af samme årsag står lande som Spanien, Portugal og Polen højt på listen over lande, der har forsynet andre lande i EU med sygeplejerskers arbejdskraft.

Enkelte lande er særligt hårdt ramt af migrationen. Rumænien, som er den største eksportør af sygeplejersker i EU, er for eksempel også det europæiske land, som har allerfærrest sygeplejersker – blot 66 sygeplejersker pr. 100.000 indbyggere i 2016.

Størstedelen af de eventyrlystne sætter kursen mod UK, der har langvarig tradition for at importere sygeplejersker udefra. Grundet Brexit og skrappere sprogkrav er antallet af sygeplejersker, der søger om arbejdstilladelse i landet imidlertid faldet med 87 pct. i perioden 2017-2018.

Læs også: Norge gav Maja oplæring og praktisk erfaring 

Læs også: Den globale sygeplejerskemangel rammer nu


6-2019_norge_oversigt_1

6-2019_norge_oversigt_2