Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: Der er ikke råd til at ansætte flere sygeplejersker

Eftergiv gælden til sygehusene, lyder det fra kræftsygeplejerske Helle Bonde til politikerne. Ellers er der alligevel ikke penge nok til at ansætte alle de sygeplejersker, I gerne vil uddanne.

Sygeplejersken 2019 nr. 6, s. 17

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

6-2019_hoert_helle-bonde_oploeft

ikon-hoert”Det er da fint, at politikerne vil uddanne flere sygeplejersker, men når sygehusene hele tiden bliver underlagt besparelser, så ryger der jo hoveder, og så giver det ikke mening, at der uddannes flere,” siger Helle Bonde, der er kræftsygeplejerske på Aarhus Universitetshospital.

Da hun for nylig hørte meldingen om, at der på hendes arbejdsplads igen skulle spares – denne gang 325 mio. kr. – blev hun så frustreret, at hun skrev et åbent brev til Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S), som blev bragt i Aarhus Stiftstidende 6. april.

”Lige nu er I gået ind i en valgkamp, hvor I siger, der skal uddannes flere sygeplejersker, så der kommer flere varme hænder på sygehusene. Men hvordan kan det hænge sammen med ovenstående? Hvornår forstår I som politikere, at der ikke er penge nok i hospitalsvæsenet, når der gang på gang er efterslæb i økonomien?” skriver hun til de to partiformænd.

På hendes arbejdsplads er de allerede nu presset på personaleforholdene.

”Vi tømmer skraldespande, fordi man har sparet serviceassistenterne væk. Vi render rundt og leder efter computere, fordi der ikke er råd til at købe, så der er nok,” siger hun og fortsætter:

”Jeg kan godt lide mit arbejde, men det er frustrerende, når mine faglige kvalifikationer bruges på brandslukning for at få tingene til at hænge sammen og ikke på patienterne. Der er ikke længere tid til at se det hele menneske. Nu handler det kun om sygdommen.”

Helle Bonde fortæller om patienter, der bliver udskrevet for hurtigt og ender med at blive indlagt igen. Og hun fortæller om både studerende og garvede kolleger, der er så trætte af de forhold, de arbejder under, at de overvejer at tage en anden uddannelse.

Hun har en fornemmelse af, at politikerne slet ikke forstår, hvad det er, der foregår i virkeligheden. At det ikke nytter kun at uddanne flere sygeplejersker.

”Hvis det skal blive bedre, er politikerne også nødt til at eftergive gælden til sygehusene,” understreger Helle Bonde.

Hun har efterfølgende fået svar på sit læserbrev fra Nicolai Wammen (S) 12. april og Britt Bager (V) 24. april i Aarhus Stiftstidende.

”De siger ikke noget nyt. Ikke noget konkret. Det er kun valgflæsk,” siger Helle Bonde.