Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Læserbrev: Leder, brug din ytringspligt

"Mens vi ser og hører eksempler på en daginstitutionsleder, en gymnasierektor og ledende overlæger, der siger “nok er nok!” og i forbindelse med deres opsigelse offentligt påpeger, hvorfor de har taget den beslutning, så mangler vi ledende sygeplejersker og sundhedsplejersker, der tør gøre det samme."

Sygeplejersken 2019 nr. 6, s. 19

Af:

Lone Kjær Hein, sundhedsplejerske

Kommentar til artiklen ”Tavsheden vokser” i Sygeplejersken nr. 5/2019

I seneste nummer af Sygeplejersken er der særligt fokus på ytringsfrihed og ytringspligt. I artiklen “Tavsheden vokser” henvises til en ny undersøgelse af Dansk Sygeplejeråd, der viser, at 34 pct. af sygeplejerskerne mener, at der er kritisable forhold på deres arbejdsplads, som offentligheden bør have kendskab til.

Men mange af dem vælger at tie og ikke gå ud med deres kritik. Der er tale om en tavshedskultur, som er direkte skadelig for sundhedssektoren. Irene Hesselberg, formand for Lederforeningen, udtaler sig godt nok i artiklen, men kun ift. at ”det må bero på en misforståelse”, og at det er vigtigt at skabe en god dialog på arbejdspladsen, og ”ikke alle problemer skal løses i pressen”.

Det kan sikkert i mange tilfælde give god mening, men det undrer mig, at man ikke hører om lederes ytringspligt og -ansvar. For nylig drøftede vi i Kreds Midtjylland, om vi kendte til ledende sygeplejersker, der havde sagt deres stilling op, fordi de ikke kunne stå på mål for besparelser, overbelægning, nednormeringer etc. Det var der nogle af os, der gjorde. Men ingen af os kendte eksempler på, at de er gået i pressen og har delt denne vigtige viden.

Er det tilfældet, er det dybt bekymrende, for mens vi ser og hører eksempler på en daginstitutionsleder, en gymnasierektor og ledende overlæger, der siger “nok er nok!” og i forbindelse med deres opsigelse offentligt påpeger, hvorfor de har taget den beslutning, så mangler vi ledende sygeplejersker og sundhedsplejersker, der tør gøre det samme.

Det har stor betydning, når sygeplejersker ytrer sig om kritisable forhold, men når sygeplejersker bliver ledere, er deres stemme på dette område ikke mindre vigtig uanset x-Press, topstyring, eller hvilke udfordringer de står i.

Lone Kjær Hein er sundhedsplejerske Holstebro Kommune og kredsbestyrelsesmedlem i Kreds Midtjylland.