Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: Bliv bedre til at kommunikere

Sygeplejersken 2019 nr. 6, s. 45

Af:

Michael Holbek, journalist

Susanne Nygaard NielsenSusanne Nygaard Nielsen
Specialeansvarlig sygeplejerske, SD, MKS, Ortopædkirurgisk afsnit & klinik, Regionshospitalet Viborg.

Hvad læser du lige nu?
”Jeg læser om magtbegrebet i ”System og symbol” af K.E. Løgstrup og appelformer i ”Persuation: Social Influence and Compliance Gaining” af Gass og Sieter.”

Hvordan har den inspireret dig?
”Det er interessant at læse om, hvordan vi kan blive bedre til at kommunikere med hinanden, patienter, pårørende og kolleger. Hvad er i spil, når vi taler, lytter og agerer? Taler vi til fornuften eller følelserne? Er vi troværdige? Gør vi det bevidst med humor, komplimenter og varme, eller appellerer vi med frygt, skam, medlidenhed eller skyld? Hvordan kan vi analytisk og systematisk anvende vores kommunikation, så vi fremmer motivation og humør og får mennesker til at vokse?”

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Jeg vil anbefale artiklen ”Sundhedskompetence (Health Literacy) – teori, forskning og praksis” af Helle Terkildsen Maindal og Kirsten Vinter-Jensen. Den illustrerer kompleksiteten i Health Literacy (HL) og gør begrebets vigtighed tydelig for sygeplejen. For mig giver det ingen mening at tale om patientinvolvering, hvis vi ikke også taler om HL.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Filosoffen Martin Heidegger inspirerede mig til at købe bøger om Hannah Arendt. Men jeg har aldrig fået dem læst, de bliver gemt til en regnvejrsdag.”