Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Studerende i praksis: Patienten blev overrasket over, at hun ikke indtog medicinen korrekt

Via simulation opdager en patient, at hun tager sin inhalationsmedicin forkert. Den når kun ud i mundhulen, ikke ned i lungerne. Oplevelsen får den studerende til at træffe en beslutning.

Sygeplejersken 2019 nr. 6, s. 66

Af:

Trine Valbjørn Madsen, sygeplejestuderende

Trine Valbjørn MadsenJeg har været to uger i observationsklinik på en medicinsk afdeling på mit 5. semester. Min vejleder havde tilrettelagt klinikperioden, så jeg kunne opleve mest muligt og få det størst mulige udbytte af min korte klinik.

Én af dagene skulle jeg møde i en lungeklinik og følge en KOL-sygeplejerskes arbejde. Det var en oplevelsesrig dag, selv om der kun kom to besøgende patienter.

Noget, som gjorde stort indtryk på mig, var en patient, som kom i klinikken for at få udført en lungefunktionstest. Efterfølgende havde sygeplejersken og patienten en snak om testen og i øvrigt om patientens inhalationsmedicin.

Her fik jeg øjnene op for, hvor vigtigt det er at råde og vejlede patienter i brug af inhalationsmedicin for at sikre korrekt indtagelse. Sygeplejersken i klinikken fik patienten til at vise, hvordan hun sædvanligvis indtog inhalationsmedicinen på nogle attrapper.

Her kunne både jeg og sygeplejersken se, at det ikke var en helt korrekt teknik, der blev brugt, og på en ny maskine, som klinikken havde fået, kunne vi se, at medicinen formentlig kun havnede i patientens mundhule og ikke nede i lungerne.

Patienten blev overrasket over, at hun ikke indtog medicinen korrekt. Den medicin, som hun koncentreret havde taget hver dag i flere måneder, havde hun måske ingen gavn af. Det var tydeligt at se, at patienten blev påvirket af dette faktum, hun blev stille og så ned i bordet.

Hendes øjne blev blanke, hun rømmede sig og spurgte, hvad hun så skulle gøre i stedet. Hun øvede et par gange med en ny teknik, og smilet kom igen frem. Hun blev glad for at få mulighed for at få den rette vejledning og øvelse i at indtage medicinen korrekt og takkede for hjælpen. Nu kunne hun se frem til at få det endnu bedre med sin sygdom og få lettere ved at håndtere dagligdagen.

Efter konsultationen fortalte sygeplejersken mig om nogle undersøgelser, som peger på, at mange patienter med KOL ikke indtager deres medicin korrekt, men hun fortalte også, at der er mange professionelle, som ikke ved, hvordan de forskellige inhalationer skal indtages.

Jeg har ikke selv skænket inhalationsmedicin så mange tanker, når jeg er stødt på det, for jeg har haft en formodning om, at patienterne nok selv har helt styr på deres inhalationer. Det er bare ikke altid tilfældet, har jeg oplevet, og jeg kan se, at der må være et behov for, at jeg som kommende sygeplejerske kan og vil være mere skarp på at sikre, at de patienter, jeg møder på min vej, indtager deres medicin korrekt.

Og hvis ikke, vejlede dem i det, som jeg nu ved, eller søge assistance hos andre professionelle, som har styr på det med inhala-tionsmedicin.

Trine Valbjørn Madsen er sygeplejestuderende på 5. semester, Via UC Viborg.