Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Observation: Timeout

”Berøring lindrer og skaber tillid. Den påvirker vores trivsel og sundhed. Netop derfor er massage et oplagt redskab for sygeplejersker.”

Sygeplejersken 2020 nr. 12, s. 32-33

Af:

Lotte Edberg Loveless, journalist

_DSF7099

Hver torsdag giver sygeplejerske Zigne Holm massage til udsatte borgere på Værestedet i Aarhus. Lidt lindring til hårdtprøvede kroppe og et tiltrængt pusterum fra et kaotisk liv med tunge problemer.

Zigne Holm arbejder som selvstændig, men har ni års erfaring som kommunalt ansat gadesygeplejerske. Hun var derfor ikke i tvivl om berettigelsen, da hun fik idéen til massageprojektet for et par år siden.

”Når du bliver berørt, føler du dig set, hørt og anerkendt som menneske. Det er præcis det modsatte af, hvad udsatte oplever i hverdagen,” siger hun.

Massagen består af lette tryk og strygninger uden på tøjet. Brugerne, hvoraf en stor del er misbrugere og hjemløse, får for en stund ro i krop og hoved. Som en udtrykker det: ”Det her er det tætteste, jeg kommer på rigtig omsorg.”

Reaktionerne på massagen er helt håndgribelige.

”Jeg kan mærke, hvordan vejtrækningen ændrer sig, og kroppen giver slip under mine hænder. Det er fantastisk at se forandringen, når de rejser sig bagefter. De er glade og utroligt taknemmelige,” fortæller Zigne Holm.

Roen forplanter sig også på Værestedet, hvor lunten ellers kan være kort, fordi mange er i konstant alarmberedskab. Afslappede brugere betyder færre konflikter.

”Berøring lindrer og skaber tillid. Den påvirker vores trivsel og sundhed. Netop derfor er massage et oplagt redskab for sygeplejersker,” siger Zigne Holm, der også arbejder på at udbrede konceptet til ældre på plejehjem.