Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Brystkræft-app og system i håndhygiejne

To sygeplejersker, Trine Lund-Jacobsen og Anne-Mette Iversen, har fundet løsninger til gavn for patienter og sundhedsvæsenet. Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen og direktør for Bauta Forsikring, Anne Mette Toftegaard, overraskede dem på arbejdspladsen med Athena Prisen.

Sygeplejersken 2020 nr. 14, s. 10

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Logo Athena PrisenHvordan kan kvinder med brystkræft rustes til at leve med sygdommen? Og hvordan kan man få sundhedspersonalet til at huske på håndhygiejnen, som alle gerne vil udføre korrekt, men som undersøgelser ofte viser alligevel halter?

To sygeplejersker har fundet på løsninger af udfordringer i sundhedsvæsenet, og de blev indstillet til Athena Prisen sammen med 33 andre dygtige sygeplejersker i foråret. En faglig bedømmelseskomité nominerede fem projekter, og den 25. november blev de to vindere offentliggjort. 

Trine Lund-Jacobsen og Anne-Mette Iversen blev begge overrasket på henholdsvis Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital kl. 8 og kl. 13 den 25. november, hvor Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, og direktør i Bauta Forsikring, Anne Mette Toftegaard, kom på besøg. Her blev der uddelt Athena-statuetter, diplomer, blomster og kæmpestore checks på 50.000 kr. Kollegerne havde holdt det hemmeligt for modtagerne, men havde sørget for festlig stemning. 

Trine Lund-Jacobsen
”Jeg er utrolig stolt og taknemmelig over at få Athena Prisen. Jeg er i gang med at søge penge til et ph.d.-projekt, så jeg kan udvikle min idé, og her er det en stor hjælp, at have fået en pris,” siger Trine Lund-Jacobsen
Foto: Søren Svendsen
App om senfølger efter brystkræft

Trine Lund-Jacosen fra Endokrinologisk Klinik PE på Rigshospitalet står bag udviklingen af appen Bone@bc til kvinder med brystkræft. Patienten kan indtaste en form for dagbog på mobiltelefonen, som kan tages med til konsultation og være en hjælp i dialogen med personalet. Kvinderne kan også indtaste f.eks. blodprøvesvar og svar fra knogleskanninger og følge udviklingen. Resultaterne indgår desuden i anonymiseret form i forskningsprojektet Lev godt med brystkræft. På den måde kan resultaterne af det, kvinderne taster ind, være med til at forbedre efterbehandlingen for alle kvinder med brystkræft og forhåbentligt give bedre livskvalitet.

 

 

 

 

 

 

Anne-Mette Iversen
”Jeg er bare så stolt og glad for anerkendelsen og for, at jeg får lov at udvikle min idé,” sagde Anne-Mette Iversen, som netop har fået at vide, at Region Midtjylland vil støtte, at hun kan gå i gang med en fuld ph.d.
Foto: Søren Svendsen
Håndhygiejne i system

Anne-Mette Iversen fra Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital har udviklet et system, hvor sensorer kan registrere personalets håndhygiejne og patientkontakt. Systemet kan efterfølgende vise de præcise områder, f.eks. patientstuer og tidspunkter på døgnet, hvor personalet ikke efterlever retningslinjerne. Samtidig bliver personalet nudget til at huske håndhygiejne, og dermed kan mange infektioner og virussmitte undgås til gavn for patientsikkerhed, klima og økonomi.

Læs mere om Athena-prisen