Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Lyt med på kvindekroppens tabuer

En sygeplejerske og en læge fra det gynækologiske speciale laver faglig lydformidling om ydre og indre kønsorganer, menstruationsblod og udflåd i en serie populære podcasts om kvinders underliv. De rammer et udækket behov for troværdig og forståelig information i øjenhøjde.

Sygeplejersken 2020 nr. 2, s. 56-57

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

_19E2026x

I et lydstudie på Gammel Kongevej i København sidder sygeplejerske Anne-Louise Nørlev og læge Sedrah Butt Balaganeshan overfor hinanden med høretelefoner på og store mikrofoner foran ansigterne. De er i gang med at optage to afsnit af deres podcastserie ”Østrogenial”, der handler om kvindekroppen og især underlivet. De har mødt hinanden som kolleger i det gynækologiske speciale og er veninder.

Oestrogenial

Østrogenial 
Udkommer hver anden fredag, og hvert afsnit varer en lille time.

Der findes indtil nu 11 afsnit i serien, der længe har været blandt de mest downloadede podcasts på dansk, siden Østrogenial Podcast begyndte at udkomme sidste forår.

Listen over emner, der skal tages op i kommende afsnit er tunge emner som aborter, senaborter og dét at miste et barn.

Find Østrogenial, hvor du ellers hører podcasts eller google ’Østrogenial’.

Den faglige formidling er i øjenhøjde, seriøs, men også med humor. F.eks. hedder afsnittet om menstruation ”Det er bare blod”, og afsnittet om kønsbehåring hedder ”Helt til hårene”. Dagens emne er udflåd, som de to faglige producenter skal tale om til to afsnit af podcasten, ”Go with the flow” del 1 og 2.

Anne-Louise Nørlev forklarer lytterne, at der er ”gode ting at hente ved at dykke ned i sit udflåd”, og at ”udflåd svinger rigtig meget i mængde, udseende, lugt og konsistens i løbet af cyklus”.

Sedrah Butt Balaganeshan tilføjer, at ”udflåd er en naturlig del af det at være kvinde lige fra puberteten til overgangsalderen, og at de fleste kvinder har prøvet at have en crusty underbuks eller to”.

De taler om, hvor travlt kvinder altid har med at skjule deres trusser i omklædningsrummet, og de filosoferer lidt videre over, hvorfor det egentlig er, at ingen snakker om udflåd, når det bare er kroppens naturlige måde at rense skeden på?

Udækket behov for information

Det var Sedrah Butt Balaganeshan, der i foråret 2019 kom med forslaget om at lave podcasts om kvinders underliv. Hun havde erfaring med at lave podcasts for Ugeskrift for Læger og havde kontakt til produktionsselskabet Ramblings Media. Anne-Louise Nørlev syntes, det lød vildt spændende.

”Jeg har altid godt kunnet lide at formidle og lære fra mig. Jeg har også en lidt mere holistisk tilgang, hvor Sedrah holder sig mere inden for det lægelige speciale,” fortæller Anne-Louise Nørlev.

De to fagpersoner havde ofte talt om de mange tabuer om kvindekroppen og kvinders underliv, og de savnede et medie, der med baggrund i det faglige og i videnskaben turde tale om de ting, man som kvinde kan opleve gennem livet.

”Min erfaring fra gynækologisk afdeling er, at patienterne har nemmere ved at forstå deres egen krop, når de får mere viden. Så kan de også bedre acceptere, når noget går galt. Men mange bliver først opmærksomme på viden om underlivet, når de oplever problemer eller symptomer på sygdom,” siger Anne-Louise Nørlev.

Det første afsnit af Østrogenial handlede om gynækologiske undersøgelser.

”Hvis vi kan gøre nogle mere trygge og velorienterede, kan det betyde, at flere får en bedre oplevelse, når de skal til undersøgelse, og at de slapper af,” siger Anne-Louise Nørlev.

Troværdig faglig information

Østrogenial var egentlig tænkt som et hobbyprojekt, men indtil videre er de første 11 afsnit blevet downloadet over 160.000 gange.

”Vi markedsførte dem på Facebook og Instagram. Der var en blogger med mange følgere, som delte dem, og så gik det stærkt med antallet af downloads,” fortæller Anne-Louise Nørlev.

De to kvinder bag podcasten foregiver ikke at være eksperter.

”Vi repræsenterer ikke vores arbejdspladser, vi er os selv med vores faglige viden, og så taler vi sammen som to veninder. Jeg kan godt lide både at have de faglige briller på, men også at bevæge mig over i samfundsmæssige vinkler med ligestilling, seksualitet og holdninger til kropsbehåring og skam ved sin krop.

Vi fortæller om vores egne holdninger til emnerne, men jeg deler ikke ud af alt om min egen person. Jeg er en fagperson, som også gerne vil tages seriøst af kolleger og patienter, så vi holder en ordentlig, sober og professionel tone,” siger Anne-Louise Nørlev.

Spørgsmål og feedback fra lytterne

De to podcastere har været overraskede over, hvor mange der skriver til dem med idéer, spørgsmål og personlige historier.

”Mange skriver, at det er befriende, at vi sætter ord på emner, som er svære at tale med andre om. Det får dem til at føle sig mindre alene med et problem, de ikke vidste var almindeligt. Der var én, som skrev: ”Hvor var I, da jeg var 15 år?”

Lytterne skriver også om oplevelser på hospitaler, når de har været til undersøgelser.
Anne-Louise Nørlev siger:

”Det giver os et ægte indblik i patientperspek-tivet. Mange har oplevet, at de har været til gynækologisk undersøgelse og følt, at de slet ikke blev inddraget. Det er noget, jeg tager med ind i mit arbejde og tænker over i mødet med den enkelte patient.”