Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Styrk indsatsen for bedre hygiejne

I en ny rapport om ældreplejen anbefaler Sundhedsstyrelsen at styrke hygiejneindsatsen. DSR efterlyser flere specialuddannede hygiejnesygeplejersker.

Sygeplejersken 2021 nr. 4, s. 12

Af:

Lotte Dahlmann, journalist

Sundhedsstyrelsen har undersøgt, hvad det skærpede fokus på arbejdet med hygiejne har betydet i kommunernes ældrepleje før og under covid-19.

Undersøgelsen viser, at 14 kommuner alle har haft gode erfaringer med at styrke og organisere hygiejneområdet i større grad end tidligere.  En sammenfatning viser bl.a.:

  • Der er et stort potentiale, som mange kommuner i højere grad kan udnytte, i at organisere hygiejneindsatsen på tværs af forvaltningsområder.
  • Det er vigtigt med en kommunal tovholder, f.eks. en hygiejnesygeplejerske, der har kompetencerne til at styrke fokus på og udvikling af kommunens hygiejneindsats.
  • Manglende viden og kompetencer om grundlæggende infektionshygiejne er en udfordring ift. god hygiejne.

Der er et ønske om at organisere hygiejneindsatsen på tværs af kommunens forvaltningsområder ved hjælp af en hygiejneorganisation. 

Flere hygiejnesygeplejersker

I Dansk Sygeplejeråd er der glæde over det udtalte ønske om at styrke indsatsen i landets kommuner – også på den anden side af covid-19.

”Det er godt, at der nu bliver fokuseret på at styrke hygiejneindsatsen ude i kommunerne. Men lokale indsatser med opkvalificeringer ved hjælp af kurser og lokale kampagner er ikke nok. Derfor skal der fra politisk side sikres flere specialuddannede sygeplejersker i infektionshygiejne ved at genåbne uddannelsen i Danmark,” siger næstformand Dorthe Boe Danbjørg og fortsætter:

”Ved at genåbne uddannelsen sikrer vi specialuddannede hygiejnesygeplejersker, der som minimum kan varetage rollen som tovholder i kommunerne. Det er afgørende, at der er en stærk ekspertise, som kan vejlede og styrke indsatsen. Ikke bare i ældreplejen, men i hele kommunen.”