Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

DSAM: Selvstændigt virksomhedsområde til sygeplejersker kan aflaste læger

”Det skal ikke være en åben ladeport for, at sygeplejerskerne kan ordinere hvad som helst," understreger formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Bolette Friederichsen

Sygeplejersken 2022 nr. 11, s. 14

Af:

Helle Emarati, journalist

Det kan aflaste læger i almindelig praksis, hvis sygeplejersker får selvstændigt virksomhedsområde. Sådan lyder meldingen fra Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), der bakker op om regeringens lovforslag.

Men det er ikke uden forbehold, udtaler selskabets formand Bolette Friderichsen til Ugeskrift for Læger.

”Vi går ind for lovforslaget, hvis det bliver inden for nogle områder, som sygeplejerskerne selv kan magte, og som de er uddannet til og selv tager ansvar for,” siger hun. 

”Hvis sygeplejersker f.eks. gerne må tage en hæmoglobin A1C på de patienter, som har fået stillet diagnose, kan de selv lægge blodprøvetagningen ind, når det passer i deres arbejdsgang. Det kunne være en reel hjælp i mange dele af landet.”

Bolette Friderichsen understreger dog, at forslaget skal indhegnes.

”Det skal ikke være en åben ladeport for, at de kan ordinere hvad som helst. Der vil formentlig komme forslag i en senere høring, hvor vi skal tage mere konkret stilling til, hvilke blodprøver de skal tage. De skal ikke have mulighed for at tage det hele, for så kan vi pludselig komme til at screene for meget,” siger hun.