Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejerskernes Jernlady

Udstillingen om Dansk Sygeplejeråds tidligere formand, Kirsten Stallknecht, er åbnet på Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding.

Sygeplejersken 2022 nr. 11, s. 8

Af:

Morten Jakobsen, journalist

sy112022_akt_-stallknecht-udst_aabning

På udstillingsplakaten for udstillingen om Kirsten Stallknecht på Dansk Sygeplejehistorisk Museum, ses hun i front med det internationale symbol på sygeplejefaget, olielampen. Billedet er fra 1999, hvor ICN fejrede sit 100-års jubilæum i London.Et forbillede. En forkæmper. En ”bitch” i fagbevægelsen. Roserne til Kirsten Stallknecht var mange, da udstillingen om Dansk Sygeplejeråds længst siddende formand åbnede på Dansk Sygeplejehistorisk Museum.

Kirsten Stallknecht var med sine 28 år som formand den længst siddende formand for Dansk Sygeplejeråd. Hun døde sidste år, og nu er der åbnet en udstilling om hende på Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding.

Museets formand og nuværende formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, var blandt talerne ved åbning af udstillingen:

”Udstillingen er en vigtig hyldest til en af de meget betydningsfulde personer fagbevægelsen i Danmark. Kirsten var en af historiens store danske sygeplejersker. Kirsten er for mig et kæmpe forbillede. Én, mange ser op til for hendes ildhu, hendes styrke, hendes evne til at gå forrest med nye ideer – handlekraftig, modig og klog,” sagde Grete Christensen.

Udstillingen blev formelt åbnet af indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S) som repræsentant for regeringen. Ministeren konstaterede, at han var 10 år gammel, da Kirsten Stallknecht gik af som formand i 1996.

”Alligevel kan jeg huske Kirsten Stallknecht. Muligvis fordi min mor er sygeplejerske. Men også fordi hun var en person, som selv i en dansk fagbevægelse, der er kendt for at tale lige ud af posen, kunne sætte sig igennem. Jeg citerer andre, når jeg kalder hende en ”bitch” i den danske fagbevægelse. Hun var billedet på en forkæmper for fagligheden i sygeplejen og en fortaler for dem, som havde brug for en fortaler,” sagde Christian Rabjerg Madsen.

Udstillingen om Kirsten Stallknecht kan ses på museet i Kolding det næste års tid.