Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På skuldrene af Cornelia

Cornelia Vilhelmine Petersen var sygeplejerske og inspektrice for de to kommunale sygehuse i Aarhus fra 1919 og frem til 1938, hvor hun blev forfremmet til forstanderinde.

Sygeplejersken 2022 nr. 13, s. 58-59

Af:

Helle Lindberg Emarati, journalist

sy13-2022_observation

Da skørtet skulle trækkes af den fire meter høje bronzeskulptur Sapientia, var det regionsmedlem i Region Midt Else Kayser (Ø), som fik æren. Det skete ved indvielsen af skulpturen, som fremover vil byde velkommen til patienter, pårørende og personale på Aarhus Universitetshospital.

Sapientia er skabt af kunstneren Bjørn Nørgaard som en markering af håndens og åndens arbejde. Skulpturen er blevet rejst på den nye Cornelia Petersens Plads – eller ”på skuldrene af Cornelia Petersen”, som Else Kayser udtrykker det.

”Vi syntes, det var det ideelle sted til en skulptur, der i høj grad også er en hyldest til de ansatte i sundhedssektoren,” siger Else Kayser, der selv er uddannet sygeplejerske.

Cornelia Vilhelmine Petersen var sygeplejerske og inspektrice for de to kommunale sygehuse i Aarhus fra 1919 og frem til 1938, hvor hun blev forfremmet til forstanderinde. Som sygeplejerske var hun en særdeles fremtrædende figur i såvel sin egen tid som i dansk sygeplejehistorie.

Det var oprindeligt tanken, at den officielle indvielse af Cornelia Petersens Plads skulle ske samtidig med indvielsen af Sapientia. Nu er det planen, at indvielsen i stedet skal ske på Sygeplejens Dag næste år.

”Så Cornelia kan få den opmærksomhed, hun fortjener,” siger Else Kayser. 

Else Kayser er tidligere formand for DSR Kreds Midtjylland.