Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Øget kompleksitet kan være svær

"Vi overtager flere opgaver fra lægerne, og borgere bliver udskrevet tidligere, så mere skal nås under indlæggelse, og borgerne har brug for en mere kompleks sygepleje efter udskrivelsen."

Sygeplejersken 2022 nr. 6, s. 19

Af:

Frey Tøiberg, sygeplejerske og sundhedsfaglig konsulent, Center for Sundhed og Rehabilitering, Københavns Kommune

I de seneste år er der sket en øget kompleksitet i de opgaver, vi som sygeplejersker udfører. Vi overtager flere opgaver fra lægerne, og borgere bliver udskrevet tidligere, så mere skal nås under indlæggelse, og borgerne har brug for en mere kompleks sygepleje efter udskrivelsen. Den seneste tid er der opstået et ønske og en debat om større selvstændigt virksomhedsområde for kommunale sygeplejersker, som f.eks. at tage urinstix inden kontakt til læge. 

Jeg kommer fra en stilling som sygeplejerske og klinisk vejleder på et plejehjem, hvor det bestemt gjorde mit arbejde nemmere, at jeg havde en aftale med den faste læge i huset, om at jeg kunne tage diverse værdier på vores beboere, før jeg ringede til hende. Dette giver mening for beboere, lægen og pårørende, og sparede mig for tid. 

Men jeg så også næsten nyuddannede sygeplejekolleger, der havde svært ved at overskue sådanne opgaver. Det er noget af en mundfuld at skulle yde sygepleje til borgerne, lave plejeplaner og kommunikere med pårørende og alt mulig andet, som kræver en bred klinisk erfaring, både ift. de sygdomme borgerne måtte have, men også ift. at skifte og tilpasse kommunikationsform afhængigt af, om man kommunikerer med pårørende, demente beboere, læger, andre plejepersonaler og terapeuter. 

Inden for en del andre specialer er der forskellige videreuddannelser. Nogle giver konkrete medicinske kompetencer, andre giver en større teoretisk viden. Der er også opstået introstillinger på nogle hospitaler, hvor nyuddannede får et længere introforløb. Måske burde der også være det i primærsektor? Jeg tror, det vil være med til at give status til området og sygeplejefaget generelt og være med til at tale ind i at en sygeplejerske ikke bare er en sygeplejerske. Samtidig kan det være med til at ”beskytte” nyuddannede mod at starte ud med for store komplekse sygeplejeforløb.


Send dit debatindlæg til redaktionen@dsr.dk
Det må fylde op til 1.800 anslag inkl. mellemrum.