Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: Mennesker, der kan mærkes

"Selv om man er psykisk syg, behøver man ikke at være uden humor.”

Sygeplejersken 2022 nr. 6, s. 45

Af:

Michael Holbek, journalist

Hanne LindhardtHvad læser du lige nu?

’Noter til mig selv’ af Emilie Pine.”

Hvordan har den inspireret dig?

”Emilie Pine beskriver rørende og medrivende i seks personlige essays, hvordan hun har lagt arm med livet. Den besværlige kærlighed til en dybt alkoholiseret far. Barnløsheden og den opslidende fertilitetsbehandling, sex på klokkeslæt, abort og slukket håb. Et svigtet barn, som udvikler sig til en utilpasset teenager, der omsider kommer til sig selv og får facon på livet. Jeg har mødt alle tre udgaver i mit arbejde, og Emilie Pine skriver, så det mærkes, hvordan det er at være datteren, den barnløse og den vilde teenager, som lever livet farligt og lades i stikken.”

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?

”Einar Már Gudmundssons roman ’Universets engle’, baseret på hans brors historie. Broderen udvikler som ung paranoid skizofreni. Vi får indblik i, hvordan det opleves at være syg og i behandling, der til tider foregår under tvang. Hvordan det er at være pårørende til én, som er så syg. Man drypper ofte tårer ned på bogens sider, men griner lige så tit højt. Selv om man er psykisk syg, behøver man ikke at være uden humor.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?

”Jeg er glad for Kjell Westös bøger, men hans seneste roman ’Tritonus’ kunne dog ikke leve op til forventningens glæde.”

Hanne Lindhardt, MSA, sundhedsplejerske i Furesø kommune