Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

God forflytningskultur - mindre sygefravær

Kulturen for forflytninger af borgere er forskellig fra sted til sted, og at den har betydning for, om medarbejderne udvikler smerter fremadrettet

Sygeplejersken 2022 nr. 7, s. 10

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

sy7-2022_akt_forflytning

Vil man nedbringe smerter og sygefravær blandt ansatte på plejehjem, skal man se nærmere på forflytningskulturen, viser ny forskning fra NFA.

Det har nemlig afgørende betydning for plejehjemsansattes helbred, hvordan de hjælper beboere med at komme ud af deres senge eller giver dem et bad. Det viser ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Gävle Universitet. 

Forskerne har observeret og indhentet data fra medarbejdere på mere end 100 plejehjemsafdelinger og inddelt dem i fire kategorier: 

  • De turbulente
  • De anstrengte
  • De ikke pressede 
  • De afbalancerede.

Resultaterne er tydelige og viser, at kulturen for forflytninger af borgere er forskellig fra sted til sted, og at den har betydning for, om medarbejderne udvikler smerter fremadrettet.

”Sosu’er, der arbejder i afdelinger med en afbalanceret forflytningskultur, har lavere risiko for at udvikle smerter i kroppen sammenlignet med sosu’er, som arbejder i afdelinger med en ’turbulent’ og en ’anstrengt’ forflytningskultur. Derfor ser forflytningskulturen ud til at være vigtig for forebyggelsen af smerter og sygefravær i ældreplejen,” udtaler Andreas Holtermann, forskningschef ved NFA, til NFA’s hjemmeside.

Forklaringen er, at jo mere presset en afdeling er, jo flere forflytninger af borgere bliver der foretaget uden hjælpemidler og assistance fra kolleger. Ligeledes stiger antallet af afbrydelser og forhindringer, der gør det besværligt at yde det 
gode forflytningsarbejde.