Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2022 nr. 7

Læs online Download
0722_forside - magasinforsiden

Aktuelt

Tvang over for børn og unge stiger

Flere børn og unge er udsat for tvang i psykiatrien. Bekymrende, lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der ikke mener, den rette behandling bliver givet i tide

Tre typer indflydelse er vigtige for trivsel

Nyt studie identificerer tre typer indflydelse, som er centrale for, at nutidens medarbejdere kan trives og løse deres opgaver i en kompleks verden. Vigtig viden til gavn for alle, også samfundet, mener forskerne bag.

Det offentlige korthus kan kollapse

Den offentlige sektor minder på visse områder om finanssektoren op til finanskrisen. Det er budskabet i bogen ’Giftig gæld og udpint velfærd’ af lektor Susanne Ekman.

Er sonden placeret korrekt?

Læs her maj måneds ’Klog på UTH’ fra Styrelsen for Patientsikkerhed og lær af en indberettet utilsigtet hændelse fra dine kolleger:

Forskning i sygepleje er til gavn for alle

Det kræver mod og vilje at opbygge en forsknings- og udviklingskultur inden for sygeplejen. Ny bog stiller skarpt på vigtigheden af at prioritere og anerkende sygeplejeforskning, fordi den er til fordel for mange flere end faggruppen selv.

Hvem skal modtage Athena prisen 2022?

Dansk Sygeplejeråd og Bauta Forsikring belønner sygeplejefaglige indsatser, der gør FN’s verdensmål til konkrete handlinger og mål i hverdagen. Frist for at indstille er den 30. august.

I HVERT NUMMER

Hørt: "Jeg elsker mit job trods spoleret jul"

I 25 år har Christina Langaa Kryl arbejdet i julen. På trods af spolerede juledage og utallige weekendvagter, holder hun fast i "verdens fedeste speciale" på neonatal-afdelingen. Men det kræver, at hun arbejder på deltid.

Tema: Hjemmebehandling

Hjemmebehandling stiller nye og store krav til patienter og hjemmesygeplejersker

Et stigende antal patienter modtager i dag medicinsk behandling i deres eget hjem. Fra politisk hold omtales hjemmebehandling ofte som entydigt godt, men en række forskere og sygeplejersker peger imidlertid på, at medaljen har en bagside – og at hjemmebehandling bl.a. kalder på en opkvalificering af sygeplejerskers kompetencer.

Patienterne får både mere og mindre frihed

På Onkologisk Ambulatorium i Vejle fik en undersøgelse af livet med hjemmebehandling åbnet sygeplejerskernes øjne for nogle af de konsekvenser, behandlingen kan have for patienternes dagligdag. Nu efterlyser de en mere nuanceret samtale om behandling i hjemmet

Hjemmebehandling styret fra hospitalet

Et stigende antal af patienterne tilknyttet Hæmatologisk Afdeling kan blive behandlet hjemme. De har også deres gang på afdelingen, men siden 2015 har hjemmebehandling været en mulighed.

"Derhjemme steg mit humør 100 procent"

Tenna Olsen havde følt ubehag et stykke tid. Men som gravid i 16. uge havde hun knyttet alle gener til sin graviditet. Det viste sig dog at være en alvorlig sygdom, der med et vendte op og ned på hendes tilværelse. En tilværelse som først blev bedre, da hun overgik til hjemmebehandling.

"Det var en lettelse"

For Ingrid Hylby var det en lettelse, da hun efter syv års sygdom kunne overgå til at få noget af sin behandling i hjemmet. Hun lider af en kræftsygdom i knoglemarven, som kræver konstant behandling. Færre ture til hospitalet var derfor en kærkommen gevinst ved hjemmebehandling.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: 'Etik i sygeplejen. Grundbog i teori og praksis', 'Du kan alt. Bind 1 og 2', 'Dem vi ikke taler nok om', 'Sår og sårbehandling - en grundbog i sygeplejen' samt 'Simulationsbaserede undervisningsmetoder - fra teori til praksis'.

Debat

Testen

Testen (7/2022): Faglig viden

Fik du læst det seneste nummer af Fag&Forskning, nr. 2/2022, som blev udsendt med forrige udgave af Sygeplejersken? Så kan du nok godt svare rigtigt på disse otte spørgsmål.

Arbejdsmiljøprisen

Nykøbing F. vinder pris for indsats for psykisk arbejdsmiljø

Et kursus i belastningspsykologi samt viden om egne og andres reaktionsmønstre på belastning skal give de ansatte på Nykøbing F. Sygehus et bedre psykisk arbejdsmiljø. For nylig gav indsatsen sygehuset Arbejdsmiljøprisen i kategorien psykisk arbejdsmiljø

Fleksibilitet

Nye tal for fleksibilitet: Mere, længere, ekstra

På Aarhus Universitetshospital har FTR’er i samarbejde med tillidsrepræsentanterne gennemført en undersøgelse af sygeplejerskernes fleksibilitet. Resultaterne taler for sig selv: Sygeplejerskerne er ikke holdt op med at arbejde mere, længere og ekstra. Vi har talt med fire sygeplejersker om hvorfor.

På TV

Med hele Danmark som tilskuer

Sygeplejerske Julie Østers første arbejdsdag på Afdeling for Hjertesygdomme på Rigshospitalet, foregik med et kamerahold i hælene. I DR-serien "Med livet i hænderne" deler hun sine tanker om at gå fra at være studerende til sygeplejerske med ansvar.

Selvstændigt virksomhedsområde

Fra ventetid til virksomhedsområde

Efter mange års kamp får sygeplejerskerne nu flere muligheder for at udføre sygepleje og behandling uden at skulle vente på grønt lys fra en læge. Det vækker stor glæde i både Danske Sygeplejeråd og Fagligt Selskab for Sygeplejersker i Kommunerne.

DSR Kongres 2022

Fire dage for fremtiden

Dansk Sygeplejeråds kongres trådte sammen i maj i fire dage for at sætte den politiske retning for de kommende to år.