Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Leder: Fremtiden kalder på kompetente sygeplejersker

"Hvis vi skal løse udfordringerne i det nære sundhedsvæsen, er det helt afgørende at prioritere udvikling af sygeplejerskernes rolle og forskningen i sygepleje."

Sygeplejersken 2022 nr. 8, s. 3

Af:

Grete Christensen, formand

gretechrsp207284f

Fremtiden byder på flere ældre og flere med kroniske sygdomme og psykiske lidelser, men færre til at løfte opgaverne. Svaret fra Christiansborg i den brede politiske aftale om en sundhedsreform er bl.a. at styrke det nære sundhedsvæsen, så flere kan blive behandlet i eller tæt på hjemmet. Derfor skal sundhedspersonalet have både tid, rum og kompetencer til at løfte kerneopgaven. 

Det lyder jo godt – især hvis der også sættes handling bag de flotte ord. Her er sundhedsreformen desværre ikke helt så klar i mælet. 

Hvis vi skal løse udfordringerne i det nære sundhedsvæsen, er det helt afgørende at prioritere udvikling af sygeplejerskernes rolle og forskningen i sygepleje.

Heldigvis er der god inspiration at hente rundt i landet. I dette nummer af Sygeplejersken kan vi læse om Pernille, der er konsultationssygeplejerske i almen praksis og tager sig af borgere med komplekse problemstillinger. APN-uddannelsen har givet hende styrkede kompetencer i dette arbejde.

Vi kan også læse om et plejecenter i Hundested, som gør en dyd ud af at arbejde med afsæt i evidens og forskning. Resultaterne er så spændende, at det har skabt international opmærksomhed. 
75 ud af 98 kommuner har sendt en eller flere sygeplejersker af sted på specialuddannelsen i borgernær sygepleje. Det er en god start, men vi skal have alle kommuner med, og vi skal have flere i hver kommune. Og vi skal have flere APN-sygeplejersker i både kommuner og almen praksis.

”Det danske sundhedsvæsen er fundamentet under vores velfærdssamfund.” Sådan lyder første sætning i sundhedsreformen. Jeg er helt enig. Så lad os komme i gang med at gøre det muligt, også i fremtiden. Der er ingen tid at spilde.
 
God sommer!