Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

En historisk lovændring er på vej

Leder. "Det vil spare meget tid og administrativt arbejde, og det vil i høj grad komme patienterne til gode."

Sygeplejersken 2023 nr. 13, s. 5

Af:

Dorthe Boe Danbjørg, Forkvinde

61813468

”Sygeplejerskerne er ikke lægens hjælper. De er i stand til at handle selvstændigt.” ”Vi styrker sundhedsvæsenet ved at udnytte sygeplejerskernes fulde potentiale.” ”I dag er en historisk dag for landets sygeplejersker.”

Det var nogle af ordene, der blev sagt fra Folketingets talerstol for nylig, da jeg sammen med en gruppe sygeplejersker overværede Folketingets førstebehandling af et lovforslag om at give sygeplejerskerne et forbeholdt virksomhedsområde.

Og det er historisk. Endelig får sygeplejerskerne et forbeholdt virksomhedsområde. Det har vi kæmpet for i årtier, og det er helt ærligt på høje tid.

For snart 90 år siden fik sygeplejerskerne autorisationen. Siden har vores profession udviklet sig markant, og derfor er det rigtig godt, at lovgivningen nu endelig følger med og anerkender sygeplejerskernes profession og kompetencer.

Helt konkret betyder det forbeholdte virksomhedsområde, at sygeplejersker fremover f.eks. vil kunne tage blodprøver, ordinere visse typer af lægemidler og sy mindre sår uden først at bruge værdifuld tid på at henvende sig til en læge.

Som I kan læse i dette nummer af Sygeplejersken, vil det spare meget tid og administrativt arbejde, og det vil i høj grad komme patienterne til gode. Sådan lyder vurderingen fra Inge Jekes, der er formand for Fagligt Selskab for Sygeplejersker i Kommunerne.

Følger der så løn med? Der følger i hvert fald muligheden for det. For når ansvar og opgaver udvikler sig, så forhandler DSR også løn, sådan som vi altid gør.

I midten af december skal lovforslaget endeligt vedtages, og mon ikke der igen vil være mange røde t-shirts fra tilskuerpladserne i Folketinget? Proud to be a nurse.