Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2023 nr. 13

Læs online Download
1323 Forside

Debat

Aktuelt

Anmeldelser

Arbejdsliv

Snart slut med at bede om tilgivelse

Arbejdsliv. Et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker er tættere på end nogensinde før. Det glæder mange, bl.a. sygeplejerske Karin Andersen i Københavns Kommune. Vedtages loven, vil hun f.eks. kunne måle en borgers CRP og anlægge kateter uden at skulle kontakte en læge først.

Obligatorisk akutfunktion

Arbejdsliv. I de nye kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner slår Sundhedsstyrelsen fast, at alle landets kommuner skal have en akutfunktion i en eller anden form.

Slut med flaskehalse og tidsspilde

Arbejdsliv. Sparet tid og hurtigere hjælp til borgere, der dermed undgår gener og sygdomsforværring. Det er nogle af fordelene ved et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker.

Tema: Gaver fra patienter

Hvornår er en gave beskeden?

Tema. Mange sygeplejersker har oplevet, at patienter har tilbudt dem gaver som tak for god behandling, men har været i tvivl, om de må tage imod dem. Gaverne betyder noget for både giver og modtager, men sygeplejerskerne kan ikke på egen hånd vurdere, om en given gave er inden for reglerne, mener professor.

Klare rammer på hver afdeling

Tema. Ledelsen har ansvaret for at sætte grænser for, hvilke gaver sygeplejersker kan og bør tage imod, mener professor. Reglerne er allerede klare nok, svarer to ledere.

Hvornår må jeg tage imod en gave?

Tema. I visse tilfælde må offentligt ansatte godt modtage gaver, men der er forskel på en æske chokolade og en middag. Er man i tvivl, skal man helt sige nej, mener jurist Bente Hagelund.

Krig i Ukraine

"Jeg er blevet et koldt menneske under denne krig"

Ukraine. Det gør ondt at se sine landsmænd blive revet i stykker af fragmenter, fortæller sygeplejersken Natalia. Hun arbejder ved fronten i Østukraine, hvor hendes ansvar langt overstiger det, som var hendes opgaver i det civile liv på et hospital.

"Døden er blevet lidt for normal"

Ukraine. De ukrainske sygeplejersker ved fronten i Ukraine kommer med hver sin baggrund og forsøger at bruge deres erfaringer fra det civile liv til at tackle opgaverne og det mentale pres.

Dilemma

Forskeren fortæller

"Der er en halv time, til du skal tage din udrensningsmedicin"

Forskeren fortæller. En mobilapp, der guider patienterne til tarmudrensning inden en koloskopi, skal nedbringe antallet af koloskopier, der ikke bliver gennemført på grund af mangelfuld udrensning. Appen vækker tilfredshed hos patienterne, viser ny undersøgelse.

Forskning får liv

Børneleg finder vej til trivselssamtaler

Forskning får liv. Flip-flap, nip-napper, snipsnapper. Kær børneleg har mange navne. En del af et nyt forskningsprojekt, ‘Projekt Styrkelse af overgange mellem teori og praksis’, tager flip-flappen med ind i samtaler mellem sygeplejestuderende og deres kliniske vejleder.

Hørt

Vi sender konstant nødblus op

Hørt. Huller i vagtplanerne og svært syge patienter, der må dele stue eller indlægges i samtalerum. Politikerne svigter stadig psykiatrien, skrev oversygeplejerske Rasmus Sleimann Nielsen i Politiken.

Lederen

Mit job

Bo bringer humor ind i klasselokalet

Mit job. Han er kendt for at gå all-in på simulationsundervisning og sætte de studerendes læringslyst først. For nyligt vandt Bo Meier fra UC SYD årets Undervisningspris.

Observation

Studerende i praksis

Mod til at tale om døden

Studerende i praksis. Mødet med en døende patient lærte mig, hvor vigtigt det er at turde tale med sine patienter om dét, der er svært.

Sundhedsvæsentligt

Hvor fri skal den fri abort være?

Sundhedsvæsentligt. Grænsen for fri abort står over for den første ændring, siden abort blev legaliseret i 1973. Debatten er fyldt med etiske dilemmaer, men fortalere som sygeplejerske Eva Damsgaard, der har beskæftiget sig med området i over 20 år, fremhæver kvinders ret til selvbestemmelse.

Tillidsrepræsentanten

"Det er okay at være sygemeldt"

Tillidsrepræsentanten. Da en kollega tøvede med at melde sig syg på grund af sygdom i familien, var Aslak Balle Hansen klar til at bakke hende op. Når man er syg, er man syg.

Dengang

Selvstændig sygepleje ved hjertestop

Dengang, 1975. På hjerteafdelingen måtte sygeplejerskerne dengang påbegynde hjertemassage, udføre defibrillering og give kunstig ventilation, før lægen kom og overtog behandlingen.

Øvrige artikler

"UngeLiv er vores safespace"

Sundhedspleje. Flere hundrede unge mennesker har siden åbningen i november 2022 været i kontakt med ’UngeLiv’. En klinik, hvor man kan blive testet for kønssygdomme, få hjælp til prævention eller snakke om mental trivsel og sundhed med sundhedsplejerske Sannie Gøtze.