Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Danskere har et stærkt åndeligt behov

Ny forskning viser, at over 80 pct. af danskerne har åndelige og eksistentielle behov – og dem skal sundhedsprofessionelle tage alvorligt, siger forsker.

Sygeplejersken 2023 nr. 4, s. 15

Af:

Christina Sommer, journalist

Hvad er meningen med livet? Hvad sker der, når vi dør? 

Søger du selv svar på de spørgsmål en gang imellem, er du ikke alene. Det viser en ny dansk spørgeskemaundersøgelse fra SDU, der er den hidtil største af sin slags i verden. 

Flere end 100.000 danskere blev i 2021 inviteret til at svare på 20 spørgsmål om åndelige og eksistentielle behov. Godt 26.000 deltog, og blandt dem angav fire ud af fem (81,9 pct.), at de havde haft mindst ét stærkt eller meget stærkt åndeligt behov den seneste måned. 

Danskerne scorede højest på behov for indre fred efterfulgt af generativitet (give noget af sig selv videre til andre), dernæst eksistentielle og religiøse behov. 

De behov skal sundhedsprofessionelle også inddrage i mødet med patienterne, mener en af forskerne bag undersøgelsen, Tobias Anker Stripp, læge og ph.d.-studerende:

”Det er vigtigt, at vi interesserer os for, om vores patienter har behov på de her områder, som vi kan afhjælpe, især når der er tale om alvorlig sygdom. Biomedicinske behandlinger er ikke nok.”

Til det arbejde kan sundhedsprofessionelle søge inspiration i en ny klinisk retningslinje for eksistentiel og åndelig omsorg, som netop er blevet udgivet i regi af DMCG – sammenslutningen af de 25 Danske Multidisciplinære Cancer Grupper.

Læs undersøgelsen her

Læs også Trialogen om åndelig omsorg i Fag&Forskning nr. 3/2018.