Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2023 nr. 4

Læs online Download
0423_forside - magasinforsiden

Aktuelt

Sygeplejersker gør rent og rydder op

Selv om der mangel på sygeplejersker, bruger 75 pct. af dem i gennemsnit 48 minutter dagligt på rengøring, oprydning og andre opgaver, som de mener andre faggrupper kunne løse forsvarligt. Det viser en ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd.

Stadigt færre vil være sygeplejerske

2.043 har ansøgt om at blive optaget på sygeplejerskeuddannelsen via kvote 2. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Professionshøjskole kalder det et kolossalt samfundsproblem.

Medicinrobot frigiver tid til patienterne

Et årelangt samarbejde med farmakonomer og en ny medicinrobot giver sygeplejerskerne på Hæmatologisk Afdeling X på Odense Universitetshospital mere nærvær og tid til patienterne.

Seniorer søger tilbage til sygeplejen

På Aalborg Universitetshospital har man oprettet en ny type job for at aflaste under-bemandede afdelinger. Stillingerne er målrettet pensionerede sygeplejersker og læger, og interessen er stor.

I HVERT NUMMER

Hørt: Vi skal sælge vores fag bedre

Sygeplejersker skal blive bedre til at tale sygeplejefaget op. Både hjemme ved spisebordet, blandt venner og i mediernes debatspalter. Det er vejen til, at faget bliver anerkendt, mener Nina Borup, sygeplejerske og stud.cur.

Skiftedag: "Her er der kontinuitet"

"Vi har fokus på rehabilitering, og i samarbejde med patienten finder vi sammen ud af, hvilket hovedindsatsområde og individuelle fokusområder, der skal arbejdes med."

Tema: Opgør med spildtid

"Ryd op i opgaver, der stjæler tid fra patienterne"

Manglen på sygeplejersker lukker sengepladser og hele afdelinger. Det tvinger sygeplejersker til at tænke i nye baner for at sikre patienterne sygepleje. På Bispebjerg Hospital forsøger man med projekt ”Getting Rid of Stupid Stuff” at gøre op med unødvendige opgaver og spildtid. I Herlev har de fået frigivet tid ved at ændre arbejdsgange.

"Jeg er den ekstra hånd"

22-årige Ofelia Klitgaard Therkelsen er en af fire faste plejeportører på Neurologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, der aflaster sygeplejerskerne med deres opgaver.

"Det er ikke jeres ansvar"

Sygeplejersker har ikke ansvar for, hvordan andre løser deres opgaver, siger specialkonsulent i Dansk Sygeplejeråd Susanne Richter. Men man har pligt til at sige det højt, hvis man er vidne til patientusikre forhold.

Lungemedicinsk Afdeling har taget tiden til sygepleje tilbage

Fra 45 minutters febrilsk forberedelse til tavlemødet til større ro og tid til fundamental, personcentreret og evidensbaseret sygepleje. Det er resultatet af en forskningsbaseret gennemgang af en af de årsager, der var til, at sygeplejerskerne på Lungemedicinsk Afdeling i Herlev ikke altid havde tid til at nå den livsvigtige sygepleje.

Anmeldelser

Anmeldelser

I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: 'Fortællinger fra stue 62 - en traumepatients møde med hospitalsverdenen', 'Den nye udviklingspsykologi - et livslangt perspektiv'' og 'Det ser fint ud på røntgen - på reportage som patient'.

Kommunale spareplaner

Sorggrupper og pårørendestøtte sparet væk

I Hørsholm er det ikke længere muligt at få rådgivning og hjælp, hvis ens nærtstående bliver alvorligt syg eller dør. Kommunens eneste pårørendevejleder er nemlig blevet fyret på grund af besparelser.

Testen

Debat

I hælene på Anja

Gladere, men fattigere

Til sommer er det fem år siden Anja Hansen blev uddannet sygeplejerske. Sygeplejersken har fulgt hende siden. Sidst havde hun været gennem en stresssygemelding og havde søgt nyt job. Et år senere møder vi nu en ny Anja på 7. sal på sygehuset i Roskilde.

Pårørende

Samarbejde med pårørende kræver tid

Et godt samarbejde med pårørende kræver systematik, perspektivskifte og tid. Det siger Lotte Kjærgaard Bloch, leder af Dragsbækcentret i Thisted. Resultatet er tilfredse beboere, pårørende og medarbejdere.

Interview med sundhedsministeren

"Lønnen er elefanten i rummet"

Sophie Løhde mener, det er vigtigt, at sygeplejerskerne bliver prioriteret ved de kommende trepartsforhandlinger. Sygeplejersken har interviewet sundhedsministeren om løn, akutplanen og sygeplejerskernes tyndslidte tillid til Christiansborg.