Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Medicinrobot frigiver tid til patienterne

Et årelangt samarbejde med farmakonomer og en ny medicinrobot giver sygeplejerskerne på Hæmatologisk Afdeling X på Odense Universitetshospital mere nærvær og tid til patienterne.

Sygeplejersken 2023 nr. 4, s. 12

Af:

Christina Sommer, journalist

medicin-robot-web

I mange år har sygeplejerskerne på Hæmatologisk Afdeling X på Odense Universitetshospital haft stor glæde af farmakonomers faste gang på afdelingen.

Farmakonomerne har sparet dem for dyrebar tid i medicinrummet, da de har dispenseret medicin til afdelingens 40 patienter.

Sygeplejerskerne skulle blot få medicinen ud til patienterne til korrekt tid. 

Men nu er en stor del af den opgave også overgået til farmakonomerne, da en ny medicinrobot klarer dispenseringen. Det frigiver tid, som farmakonomerne nu bruger på at udlevere medicinen. 

Sygeplejerskerne har stadig ansvar for at sikre, at patienterne tager deres medicin, enten ved at følge op, når de kommer hos patienten i andet øjemed, eller ved at sørge for, at de patienter, der ikke selv kan tage deres medicin, får den til aftalt tid. 

Men bare det, at sygeplejerskerne som udgangspunkt ikke selv skal bringe æskerne ud til patienterne på korrekt klokkeslæt, giver sygeplejerske og klinisk sygepleje-specialist Mikkel Egelund mere fokuseret tid ved hver patient.

”Det mindsker afbrydelserne og giver en bedre rytme, da jeg ikke hele tiden skal huske på, hvem jeg skal udlevere medicin til og på hvilket tidspunkt. Jeg kan være mere fokuseret,” siger han.  

Kræver skrap tilrettelæggelse 

Af hensyn til patientsikkerheden understreger Mikkel Egelund, at det nye tiltag kræver et tæt samarbejde med farmakonomerne. 

”Vi skal være skrappe til at strukturere og tilrettelægge vores dag, så vi stadig får den samme tid hos alle vores patienter og kan bevare overblikket over, hvordan de har det.”

Hæmatologisk Afdeling X er en af de få afdelinger på OUH, der pt. benytter sig af medicinrobotten, som efter planen skal tages i brug på alle afdelinger på det nye OUH.

Det tilskriver chefsygeplejerske Ditte Naundrup Therkildsen netop afdelingens mangeårige samarbejde med farmakonomerne.

”Det kan være svært at indføre nye tiltag i en presset hverdag, og det kræver også en kultur, hvor det er naturligt at samarbejde tæt med andre faggrupper, i det her tilfælde farmakonomerne.”