Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: På vej til at synke

Ida Rindorf deltog i marts i Debatten ’Fair finanslov?’ på DR2. Her argumenterede hun for en højere grundløn til syge-plejersker, hvis sundhedsvæsenet skal holdes oven vande.

Sygeplejersken 2023 nr. 5, s. 15

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

sy5-2023_hoert

ikon-hoert“Regeringen forstår slet ikke, hvad der er behov for. Når man underprioriterer det offentlige sundhedsvæsen og tror, at løsningen er en akutpakke på to mia. kr. til bl.a. at honorere merarbejde, så viser det, at man er så langt fra virkeligheden, som man kan være, siger sygeplejerske Ida Rindorf på Kardiologisk Laboratorium, Rigshospitalet,” og tilføjer:

“Løsningen er ikke, at vi sygeplejersker kan få lov til at lave merarbejde. Løsningen er derimod, at man løfter sygeplejerskers grundløn.”

Den 23. marts var hun en af debattørerne i Clement Kjersgaards retoriske boksering, hvor det nye finanslovsudspil blev diskuteret sammen med blandt andre skatteminister Jeppe Bruus (S), finansordfører Torsten Schack (V) og finansordfører Rasmus Jarlov (K).

Lige inden Debatten var hun også med i P1 Debat for at diskutere finanslovsudspillet. Hun synes, det er tiltrængt med en sygeplejerskes syn på virkeligheden, og derfor deltager hun gerne i debatter med politikerne.

Indspark fra sygeplejersker

“Det er en kæmpe mulighed for at få lov til at aflevere sine budskaber klart og tydeligt ansigt til ansigt med dem, der bestemmer. Det er vigtigt at tale den her sag, og jeg gør det gerne igen. Det var en god og tryg oplevelse. Og det var sjovt, selvom det er et alvorligt emne,” siger Ida Rindorf og fortsætter:

“Ofte, når man har de her diskussioner, så mangler der nogen, der kan sige noget om, hvordan det egentlig er ude på hospitalerne. Så det er superrelevant, at vi sygeplejersker kommer til orde og kan komme med vores indspark fra virkeligheden.”

Snak og lappeløsninger

Akutpakken, som allerede blev præsenteret i slutningen af februar, skal gælde i to år og er aftalt mellem Danske Regioner og regeringen. Den skal i den kommende tid lette presset på de danske sygehuse og forkorte ventetiderne på operationer. Men Ida Rindorf er sikker på, at de pressede forhold i sundhedsvæsenet først kan ændres, når sygeplejerskernes grundløn bliver hævet.

“Lønnen matcher ikke de vanvittige arbejdsvilkår, vi ofte har. Det er også en af årsagerne til, at færre søger ind på sygeplejeskolen. Så det er ikke godt nok med merarbejde og de her andre lappe-løsninger såsom Sundhedsstrukturkommissionen og Lønstrukturkomitéen. Der er utrolig meget snak og meget lidt handling. Men der er brug for handling nu,” siger Ida Rindorf.

Hun mener, det er vigtigt at værne om det offentlige sundhedsvæsen. For det er med til at holde hånden under os alle. 

“Det gør man kun ved at højne grundlønnen, så det er attraktivt for nye og erfarne sygeplejersker at være på hospitalerne. Men der kommer aldrig særlig meget handling fra politikernes side, som gør, at vores offentlige sundhedsvæsen kan holdes oven vande. Lige nu er det på vej til at synke.”