Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ny TR-uddannelse går i luften

Sygeplejersken 2023 nr. 5, s. 13

Af:

Christina Sommer, journalist

sy5-2023_akt_truddannelse

Hvordan involverer jeg bedst kollegerne i de kommende overenskomstforhandlinger?

Og hvordan får jeg min leder til at forstå, hvor vigtige sygeplejerskerne er for patienterne på min afdeling? 

Det er bare to spørgsmål, som kommende tillidsrepræsentanter vil være bedre til at besvare, når de har gennemført Dansk Sygeplejeråds nye grunduddannelse for tillidsrepræsentanter (TR). 

De første sygeplejersker begynder på uddannelsen i slutningen af april, og næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, håber, at endnu flere sygeplejersker bliver opmærksomme på, hvor attraktivt det er at være tillidsrepræsentant. 

”Jeg håber, at flere sygeplejersker vil få øjnene op for, at rollen som TR også er en karrierevej. At det er megafedt at være tillidsvalgt i DSR, og at TR-rollen giver nogle gode redskaber og kompetencer,” siger Dorthe Boe Danbjørg. 

Bedste forudsætninger

Den nye TR-grunduddannelse skal fortsat ruste tillidsrepræsentanterne til at varetage medlemmernes interesser inden for f.eks. fag, løn, ansættelse,  arbejdsmiljø og sundhedspolitik. Men nu får de også flere redskaber til at gøre det på en organiserende og involverende måde, fortæller Dorthe Boe Danbjørg. 

”Vi ønsker, at medlemmerne skal involveres mere i at skabe løsninger på de konkrete udfordringer, der er på deres arbejdspladser. Og det vil vi gerne ruste TR til at stå i spidsen for.”

Sygeplejen kommer også til at fylde mere på TR-grunduddannelsen.

”Der vil være stort fokus på, hvordan TR kan inddrage sygeplejefaglige argumenter i interessevaretagelsen. Det er faget, der samler os, og det er de faglige argumenter, der skal sikre os bedre løn og arbejdsvilkår,” siger Dorthe Boe Danbjørg. 

Derudover skal nyvalgte tillidsrepræsentanter i gang med grunduddannelsen tidligere end før, ligesom fællestillidsrepræsentanterne har en stor rolle i tillidsrepræsentanternes kompetenceudvikling. 

Som Dorthe Boe Danbjørg siger:

”De nye TR skal hurtigere ind i TR-rollen, så de får de bedste forudsætninger for at lykkes fra start.”