Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Servicevagter klargør patientstuer

Sygeplejersken 2023 nr. 6, s. 10

Af:

Anne Witthøfft, journalist

Manglen på sygeplejersker på Regionshospital Nordjylland i Hjørring har nu resulteret i, at opgaven med klargøring af patientstuer er blevet fjernet fra sygeplejerskernes skuldre. 

I stedet har hospitalet ansat såkaldte servicevagter, som på tværs af matriklen står for at gøre stuerne klar. Det har givet sygeplejerskerne bedre tid til at modtage patienterne og skabt et langt bedre patientflow, fortæller afsnitsledende sygeplejerske Ann Engkjær.

”I mange år har vi analyseret og talt om flow. Men uanset, hvor tidligt vi mødte på arbejde og hvor meget vi forsøgte at arrangere os, gjorde praktik og ventetid på patienttransport det svært,” siger hun. 

Sygeplejerskerne kunne ikke sikre de gode udskrivelser og indlæggelser, samtidig med at stuerne skulle gøres klar. 
”Når patienten blev udskrevet, skulle sygeplejerskerne tømme skraldespande, gøre sengelinned klar, køre sengen ud på gangen, rekvirere portør osv.,” fortæller Ann Engkjær.

Bedre anamnese

Efter servicevagterne er begyndt at tage sig af klargøring af stuerne, kan sygeplejerskerne i stedet koncentrere sig om de mere patientnære opgaver, f.eks. modtagelse af akutte patienter.

”Sygeplejerskerne har fået mere tid til at være nærværende, og det har helt konkret betydning for kvaliteten af anamnesen,” siger Ann Engkjær.

Når sygeplejerskerne har bedre tid til at spørge ind til, hvordan det gik derhjemme op til indlæggelsen og til, hvordan funktionsniveauet var, kan de også bedre sætte mål for mobiliseringsgrad og ernæringstilstand.

”Det er f.eks. vigtigt at vide, om patienten kommer fra en 200 kvadratmeter stor have, som patienten selv har passet op til indlæggelsen, eller om patienten har haft hjælp fra hjemmeplejen seks gange i døgnet,” siger hun og tilføjer:

”Hvis man ikke har tid til at spørge ind til den slags ting, så risikerer man at ramme skævt ved udskrivelsen, hvilket kan resultere i en genindlæggelse.”

Aktuelt arbejder de i Hjørring med et tema omkring modtagelse af patienterne. 

”Vi siger, at udskrivelsen starter ved indlæggelsen. Og hvis man gerne vil arbejde med det, så skal der også være nogle vilkår og rammer, der understøtter det,” fastslår Ann Engkjær.