Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ban vej for udenlandske kolleger

Det er tosset, at sygeplejersker med udenlandsk baggrund arbejder med at male vægge eller lange kaffe over disken i 7-Eleven, mener Dorte Lindstrøm Vilstrup.

Sygeplejersken 2024 nr. 1

Af:

Laura Elisabeth Lind, Journalist

62490062

Foto:

Nikolai Linares

"Vi skal bane vejen for, at få flere udenlandske kolleger ud på arbejdspladserne, hvor vi i den grad mangler sygeplejersker. I dag er der for mange bump på vejen,” siger Dorte Lindstrøm Vilstrup, chefsygeplejerske på Afdeling for Multisygdom på Nordsjællands Hospital.

Sammen med sin kollega, chefsygeplejerske Merethe Ørtoft, har hun for nylig sat fokus på problemet i et debatindlæg i netmediet sundhedsmonitor.dk.

“Hver uge modtager vi ansøgninger fra herboende sygeplejersker med udenlandsk baggrund. De er i fuld gang med at lære dansk, og de vil gerne være en del af det danske samfund. Men de arbejder i 7-Eleven, på lagre eller som malere, selvom de har 10-20 års erfaring som sygeplejerske. Det er fuldstændig fjollet,” siger Dorte Lindstrøm Vilstrup

Robusthedskommissionen anbefaler da også, at flere udenlandske kompetencer kommer ind i det danske sundhedsvæsen gennem styrket tilknytning. Men der skal politisk handling bag de ord, mener Dorte Lindstrøm Vilstrup:

“Selvom sygeplejerskerne er godt uddannet, har de brug for støtte til at finde vej ind i det danske sundhedsvæsen. De skal have blåstemplet deres uddannelse, godkendt deres evalueringsansættelse og søgt om arbejdstilladelse.” 

Samtidig skal de lære at forstå det danske sundhedsvæsen, og hvordan man ser på sygepleje i Danmark, forklarer Dorte Lindstrøm Vilstrup:

“Ansøgerne skal igennem mange forskellige offentlige instanser, der er meget papirarbejde og mange krav. Det er et uoverstigeligt bjerg af bureaukrati.”

Løntilskud og stifinderordning
De to chefsygeplejersker foreslår derfor, at der udarbejdes en stifinderordning, som ud fra nationale standarder guider ansøgerne over bjerget og klæder dem på til et sygeplejerskejob.

“Og vi mener, at staten skal give løntilskud til evalueringsansættelserne, så økonomien ikke et unødvendigt bump på vejen,” siger Dorte Lindstrøm Vilstrup og tilføjer:

“Jeg vil gerne åbne døren for dem, men jeg har ikke råd til åbne døren. Vi skal ansætte dem ud af vores egne normeringer. Det er svært at få til at hænge sammen. Naturligvis kræver de en længere introduktion end sygeplejersker med dansk baggrund.”

Dorte Lindstrøm Vilstrup mener også, man skal samle indsatsen enkelte steder:

“Der skal man specialisere sig i gode introduktionsforløb for de udenlandske sygeplejersker.”

Supplement til andre løsninger
Mange har reageret positivt på indlægget. 

Nogle har dog troet, at de to chefsygeplejersker nu vil prioritere udenlandsk arbejdskraft højere end andre løsninger. 

“Sådan er det ikke. Det her er et add on til at løse den kæmpe sygeplejemangel. Men det er også det mest medmenneskelige, vi kan gøre,” siger Dorte Lindstrøm Vilstrup og tilføjer:

”Der er virkelig brug for en national plan.”