Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tillidsrepræsentanten: Bortvisning annulleret

Maria Mbalyowere får en dag et brev om, at hospitalet vil bortvise hende. Men med hjælp fra hendes fællestillids-repræsentant bliver bortvisningen sløjfet.

Sygeplejersken 2024 nr. 3

080324_Berlingske_57685.jpg

Foto:

Nikolai Linares

“Bortvisning frafaldes.” 

Sådan lyder overskriften i det brev, som sygeplejerske Maria Mbalyowere modtager den 11. januar fra hospitalet, hvor hun arbejder. Hospitalet har to uger forinden sendt hende et andet brev om, at man påtænker at bortvise hende fra hendes stilling som sygeplejerske i Akutmodtagelsen.

I brevet står der, at hun er gået fra en vagt den 24. december uden sin leders accept, og de fire efterfølgende dage svarer hun ikke, når oversygeplejersken ringer. Oversygeplejersken har også set et Facebook-opslag, hvor Maria Mbalyowere skriver, at hun ikke “gider holde jul med sine kollegaer og hellere vil holde jul alene med sin kat.”

“Jeg bliver chokeret, da jeg læser brevet.”

Først har hun lyst til at lade den ligge. For hun skal alligevel stoppe i jobbet inden så længe. Hun har nemlig i efteråret sagt op, bl.a. fordi hun oplever et stort arbejdspres. Men hun har tilbudt at tage vagter i den travle december-måned og i januar for så at stoppe til februar.

Hjælp til partshøring

Efter lidt betænkningstid tager hun i samråd med sin tillidsrepræsentant fat på sin fællestillidsrepræsentant, Louise Ekstrøm Andersen.

“Hun hjælper med at skrive min partshøring med evidens for, hvordan det hele hænger sammen. F.eks. skriver jeg, at man kan se på videoovervågningen, at jeg går syg hjem den 24. december, og at jeg har talt med både den koordinerende på mave/tarm og på ortopædkirurgisk afsnit, hvor jeg var sendt ned. Samtidig kan jeg bevise via min messenger-tråd, hvor vi kommunikerer i dagene efter den 24. december, at jeg flere gange skriver, at jeg er syg og ikke kommer. Og der er opkald fra min telefon, hvor jeg informerer afdelingen om, at jeg er sygemeldt.”

For stor afvigelse

Louise Ekstrøm Andersen hjælper også med at få understreget, at Maria Mbalyowere er sygemeldt i dagene efter den 24., og derfor ikke kan udeblive fra vagter. Og så er der den med Facebook-opslaget. 
“Jeg har ingen kat, og jeg har ikke skrevet, at jeg ikke gider holde jul med min kollegaer. I stedet skrev jeg, at jeg skulle have tilbragt julen med mine kollegaer, men sådan blev det ikke.” 

Hospitalet dropper bortvisningen bl.a. med henvisning til, at der er for stor afvigelse mellem Maria Mbalyoweres opfattelse af sagen og den opfattelse, hendes kollegaer og leder har.

“Jeg er lettet over, at bortvisningen blev droppet.”

Ovennævnte bortvisning er den anden ud af tre bortvisninger inden for tre uger, som Kreds Hovedstaden og FTR har fået ændret pga. ledelsens manglende dokumentation.