Hvis det står til ph.d.-studerende Preben Ulrich Pedersen, skal det være slut med tilfældigheder, når det drejer sig om patienternes kost. Hans projekt viser, at 40 procent af den undersøgte patientgruppe har oplevet spiseproblemer under indlæggelsen. Problemerne var ikke noteret i kardex, og det betyder, at det er tilfældigheder, der afgør, om patienterne får hjælp, siger han. Preben Ulrich Pedersen er aktuel med sin kostundersøgelse i ''Videnskab & Sygepleje.''
Det er nyt for sygehusene at have sygeplejersker som ph.d.-studerende. Et eksempel fra Køge viser, at et ph.d.-projekt ikke kun gavner den studerende, men også er en faglig udfordring for personalet. Det er positivt at blive kigget efter i kortene, siger chefsygeplejersken.
For tidligere afdelingssygeplejerske fra Rigshospitalet, Benedicte Rønje, var det et chok at vende tilbage til sygehusvæsnet efter 10 år i det private erhvervsliv. Her fortæller hun om mødet med et sundhedsvæsen, der ikke længere har patienten i centrum.
For første gang nogensinde modtager to danske sygeplejersker samtidig den ærefulde Florence Nightingale-medalje, som Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC, uddeler hvert andet år. Medaljerne blev overrakt ved en højtidelighed hos Dansk Røde Kors onsdag den 19. maj
Nu taler regeringen, Amtsrådsforeningen og Dansk Sygeplejeråd samme sprog, når det gælder sundhedspolitiske værdier og mål. Det er en god begyndelse, skriver Jette Søe.
Udlicitering af enkeltopgaver er ikke altid hensigtsmæssigt for helheden. Men hvor meget har sygeplejersker egentlig kæmpet for at bevare ansvaret for opgaver, der engang udgjorde kernen i sygepleje?
Når patienterne selv er med til at løse deres sundhedsproblemer, viser det sig, at de under indlæggelsen i større udstrækning end ellers vælger fødemidler og drikkevarer fra den daglige menu, der er energi- og proteinrige, og også, når det er nødvendigt, supplerer hospitalskosten med energi- og proteinberigede drikke.
In this study the individual patient has been actively involved in his own dietary care and has contributed to finding solutions that increase their dietary intake. Hospitalised patients have to a greater extent chosen their own food and drinks from the daily menu. The results show that they chose food and drinks that were rich in energy and protein. This also includes energy- and protein-enriched drinks.
Det er bedre for arbejdspladsen og kollegerne, at medarbejdere med nedsat arbejdsevne i en periode får de lette arbejdsopgaver i stedet for at gå sygemeldt. På plejehjemmet Lindegården i Herning har skånejob til udsatte medarbejdere givet øget tilstedeværelse og dermed også tid til, at de øvrige medarbejdere kan udføre det tunge arbejde på en forsvarlig måde. Plejegrupperne tilrettelægger selv arbejdet.