Tema om diabetes type 2
Epidemiologi, diagnose, patofysiologi og behandling
Over 240 millioner mennesker vil have type 2-diabetes i år 2010. Det er en kardiologisk sygdom, og ved at sætte fokus på behandlingen af kardiovaskulære risikofaktorer kan man nedsætte både morbiditet og mortalitet.
Lad være at spille klog
Mange diabetikere har læst alt, hvad der er at læse om deres sygdom. Deres ekspertise stiller store krav til de sygeplejersker og læger, som er i kontakt med dem.
Livsstil og egenomsorg på skoleskemaet
Diabetesskoler vokser frem over hele landet, men dækker endnu ikke type 2-diabetikernes behov. Formålet med skolerne, som findes i flere modeller, er, at diabetikeren skal lære egenomsorg og at tage ansvar for sig selv og sin sygdom.
Statusarket - et kommunikationsredskab mellem diabetiker og behandler
Statusarket er et kommunikationsredskab, som bl.a. er med til at opnå en god metabolisk kontrol, forbedre diabetesregulationen og forebygge, opspore og igangsætte behandling af sendiabetiske komplikationer.
Klædt på til diabetes - om undervisning og læring for type 2-diabetikeren
Diabetikeren skal forstå, hvad sygeplejersken fortæller om diabetes, og sygeplejersken skal forstå, hvad sygdommen betyder for diabetikerens liv. Det er grundlaget for, at diabetikeren kan ændre sin livsstil og blive bedre til selv at forebygge senkomplikationer.
Diabetessygeplejerskernes dilemmaer
Diabetessygeplejersker har forskellige opfattelser af, hvad det vil sige at støtte den overvægtige patient. Nogle mener, man skal have fat i patientens inderste tanker og følelser. Andre mener, at det indre er patienternes eget ansvar.
Diabetikeren skal væk fra patientrollen
Diabetes type 2 er en kronisk lidelse, som diabetikeren skal lære at leve med. For en diabetiker består hverdagen af valg, som kan få konsekvenser på længere sigt, men som også har betydning for, om sygdommen bliver til at holde ud. Det handler om den daglige livsførelse, motion og kostomlæg-ning og om at kunne finde en balance mellem afsavn og fristelser.
En trussel mod sundheden
Angsten for senkomplikationer fylder meget i diabetikerens bevidsthed. En af sygeplejerskens opgaver er at hjælpe diabetikeren til at ændre livsstil og dermed forebygge komplikationer.
Første eller anden bloddråbe - om blodglukosemåling på kapillærblod
Skal blodglukose måles på første eller anden bloddråbe? Praksis er forskellig landet over, og der er mange meninger om problemstillingen. Ingen af dem er baseret på evidens.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-2001-22/