Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skizofreni: Systemet og de svære patienter

Ved skizofreni er spørgsmålet ikke kun, om behandlingen er god nok. Det er også et spørgsmål, om behandlings- stederne får fat i tilstrækkelig mange patienter. Og er dygtige nok til at fastholde dem i et behandlingsforløb.

Sygeplejersken 2002 nr. 39, s. 10-11

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Når man vil vide noget om kvalitet i behandlingen af skizofreni, må man stille andre spørgsmål end i somatikken.

''Der er tale om meget lange forløb uden en rigtig afslutning, og mange patienter har en livslang tilknytning til behandlingssystemet,'' siger oversygeplejerske Inge Voldsgaard, Psykiatrisk Hospital i Århus, en af de to formænd i gruppen, der har udarbejdet kvalitetsindikatorer for skizofreni.

Til gengæld er patienterne tit ikke særlig motiveret for behandling. Så et af de første mål for kvaliteten er, om behandlingsstederne får fat i tilstrækkelig mange af de skizofrene. Og om de er i stand til at opretholde kontakten med patienterne.

''Noget af det, man har klandret skizofrenibehandlingen for, er at beholde alle succeserne. Mens dem, der ikke er i kontakt med behandlingssystemet, måske netop er dem, der har mest brug for det,'' siger Inge Voldsgaard.

Derfor skal behandlingsstederne en gang om året registrere, hvor mange skizofrene der er i behandling, og sammenligne med, hvor mange mennesker i området der ifølge Landspatientregistret har fået diagnosen skizofreni. Standarden er, at mindst 75 pct. skal være i kontakt med systemet.

''Nogle skal have lov til at passe sig selv og være fri for kontakt, hvis det er det, de vil. Men samtidig skal systemet være så tætmasket, at vi får fat i nok. Indirekte fortæller det også, om kvaliteten er så god, at folk kommer igen.''

Et andet karakteristisk træk ved psykiatrien er den store decentralisering i behandlingen. Nogle behandlingssteder er meget små, og hvert amt har sin egen organisering af lokalpsykiatri og distriktspsykiatri.

Det giver nogle problemer for selve registreringen af patienterne, men det betyder også, at udredning og behandling kan være meget forskelligt tilrettelagt. Derfor er en vigtig indikator for kvalitet, om patienterne bliver udredt for både psykopatologi, kognitiv funktion og sociale støttebehov.

Gummiordene

To af indikatorerne handler om familieintervention og psykoedukation, også områder der højst sandsynligt bliver håndteret meget forskelligt fra sted til sted.

''Derfor spørger vi, om der findes en manual for den samtale, man tilbyder familien, og på samme måde spørger vi, om der ligger et fast forløb for undervisning af patienterne i sygdommen og dens konsekvenser,'' siger Inge Voldsgaard.

''Psykiatrien er jo oversvømmet med ord, som alle kan sige ja til, miljøterapi, familieintervention, psykoedukation.

Der findes formentlig ikke én afdeling, der vil sige: Det har vi ikke. Men psykoedukation kan være alt. Det kan dække over, at lægen fortæller lidt om sygdommen, når han alligevel ser patienten, det kan være en eftermiddag, hvor en læge og en sygeplejerske underviser i medicin og bivirkninger, eller det kan være et forløb 

​Side 11

over 10 gange og flere år, hvor andre fagpersoner også kommer ind.''

Mål tilfredshed lokalt

Inge Voldsgaard fortæller, at indikatorgruppen havde en lang diskussion om brugertilfredshed.

Selv havde hun gerne set en indikator, der gik på patienternes tilfredshed, men der var stor tvivl om, hvor brugbar sådan en ville være i en landsdækkende sammenhæng.

''En af tankerne med dette er jo, at man skal kunne lave sammenligninger mellem amter.

Men at patienterne er lidt mere tilfredse det ene sted end det andet, kan man ikke rigtig bruge til noget.

Brugertilfredshed er vigtig, men det er snarere noget, man må se på lokalt. Og så til gengæld gå i dybden med de ting, patienterne er utilfredse med. Det er egentlig mere interessant, end at vores patienter er mere eller mindre tilfredse end patienter i København.'' 

Kvalitet for patienter med skizofreni

Indikatorerne for kvalitet i behandlingen af skizofreni er udvalgt af en gruppe læger og sygeplejersker, en psykolog og en socialrådgiver fra psykiatrien.

I stedet for at registrere patienterne løbende som i de fem somatiske sygdomsgrupper registrerer behandlingsstederne én gang om året (eller ved udskrivelsen), hvor mange patienter der

  • udredes for psykopatologi, kognitiv funktion og sociale støttebehov
  • er i kontakt med behandlingssystemet (alle diagnosticerede skizofrene)
  • får psykoserelapse (forværring)
  • er i antipsykotisk behandling
  • bliver undersøgt for bivirkninger
  • tilbydes psykoedukation
  • har et vist funktionsniveau ved udskrivelsen eller en årlig vurdering og
  • hvor mange familier der tilbydes familieintervention.

En række forhold er kendt for at påvirke udsigten til et godt behandlingsresultat. Det er f.eks. patientens alder ved sygdomsdebut, varighed af ubehandlet psykose, social baggrund, misbrug og sygdomsgrad.

Hvis en afdelings patienter er særlig belastede på disse områder, skal der tages højde for det, før afdelingens resultater sammenlignes med standarden.

I dag er NIP en del af RKK - Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram

Det Nationale Indikatorprojekt er pr. 1. januar 2012 ophørt som selvstændigt projekt.

Databaserne videreføres nu i regi af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram

Hjemmeside: www.rkkp.dk

Artikler om det Nationale Indikatorprojekt

Seks store sygdomme skal overvåges            

Sygeplejersker skal registrere           

Tegn på kvalitet          

Apopleksi: Sygepleje måles på overlevelsen            

Skizofreni: Systemet og de svære patienter            

Lungecancer: Nihilismen må bekæmpes           

Patienten vigtigere end faggruppen                     

Kardiologisk opblomstring                

Nye komplikationer i søgelyset

Skizofrenibehandlingen er stærkt decentraliseret. Indikatorerne skal vise, om der er en ensartet udredning og systematik i behandlingen.