Sygeplejersken
Unge vil gerne være sygeplejersker
Uddannelsen til sygeplejerske kombinerer viden og værdier. En kombination som er uhyre eftertragtet blandt unge. Hvis der bliver sygeplejerskemangel i fremtiden, skyldes det ikke manglende søgning, men små årgange og for stort frafald på uddannelsen.
Sygeplejersken 2002 nr. 42, s. 6-7
Af:
Kirsten Bjørnsson, journalist
Det er en myte, at unge ikke vil være sygeplejersker. Det viser undersøgelser, som Lilli Zeuner fra Socialforskningsinstituttet har foretaget.
''De unge vil gerne arbejde inden for sundhedsuddannelserne. Og sygeplejerskeuddannelsen er en af dem, der er størst søgning til,'' sagde Lilli Zeuner på en temadag, som Dansk Sygeplejeråd var med til at arrangere for nylig.
''Problemet er ikke, at uddannelsen er kedelig og upopulær. Men det er en sektor, der er nærmest umættelig, og hvor borgerne stiller store krav.''
Uddannelsens kombination af naturvidenskab og humanisme gik rent hjem hos 80 pct. af de unge, som Lilli Zeuner spurgte ud om deres uddannelsesvalg, umiddelbart før de forlod gymnasiet og andre ungdomsuddannelser.
''Sygeplejerskeuddannelsen har en kombination af viden og værdier, som er utrolig populær.
Hårde facts i form af anatomi og fysiologi sammen med et fokus på nærmest filosofiske spørgsmål. Unge vil begge dele.''
Tilgang stigende
Interessen er stigende, ikke bare for sygeplejerskeuddannelsen, men også for de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser, fortalte amtsrådsmedlem Annette Nisbeth, Storstrøms Amt.
''Men vi skal rekruttere blandt færre. Og selv om vi fandt økonomi til flere studie- og praktikpladser, ville vi have svært ved at fylde dem,'' sagde hun.
''Vi må have fat i andre grupper, f.eks. flygtninge og indvandrere og de store grupper, f.eks. i HK, der for nylig har mistet et job. De kan omskoles, hvis det bliver tilstrækkelig attraktivt.''
Flere deltagere tvivlede på nytten af store hvervekampagner, rettet mod de unge.
''Folk vælger ikke en sundhedsuddannelse, fordi de har en brændende lyst til at stikke i andre eller passe gamle mennesker. De fleste har haft en privat oplevelse med sygdom i familien,'' sagde social- og sundhedsassistentelev Stina Davidsen.
''Så de unge kommer af sig selv. Også fordi mange ikke synes, de har behov for at sidde tre år i gymnasiet.''
Formanden for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning Marlene Eskildsen efterlyser materiale om sygeplejerskeuddannelsen på indvandrernes modersmål.
Ikke til de unge selv, men til deres forældre og bedsteforældre. For de har stor indflydelse på de unges valg af uddannelse.
''For anden og tredjegenerations indvandrere er sproget ikke nogen barriere. Og de er ret flot repræsenteret på lægeuddannelsen. Men deres forældre og bedsteforældre kender ikke de muligheder, der ligger i sygeplejerskeuddannelsen,'' sagde Marlene Eskildsen.
Hun tager afstand fra tendensen til at se på unge med en anden etnisk baggrund som arbejdskraft, slet og ret.
''Vi skal ikke have fat i dem, fordi der mangler arbejdskraft, men fordi plejepersonalet i sin sammensætning skal afspejle befolkningen.''
Problemet er frafald
''Problemet er ikke rekrutteringen, men frafaldet på uddannelsen,'' mente formanden for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning Marlene Eskildsen.
''Derfor er det altafgørende, at de studerende får ordentlige studieforhold.''
Side 7
Stina Davidsen var enig, men efterlyste også bedre information om uddannelsernes indhold.
Når sygeplejestuderende giver op, har de måske valgt forkert fra starten. Fordi de ikke vidste, at der findes en assistentuddannelse med mindre teori og mere direkte pleje.
"Det finder de først ud af, når de kommer i praktik."
Både Marlene Eskildsen og Stina Davidsen kunne fortælle, at der stadig findes praktiksteder, hvor de studerende bliver alt for dårligt modtaget eller simpelthen misbrugt som arbejdskraft.
''Det nytter f.eks. ikke, at man arbejder på at få fat i unge med en anden etnisk baggrund, hvis vejlederne ikke har forudsætninger for at vejlede dem,'' sagde Marlene Eskildsen. -
Temadagen om rekruttering og uddannelse til social- og sundhedshjælperuddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen blev holdt af Dansk Sygeplejeråd, Det Kommunale Kartel - Sygehusbranchen, Amtsrådforeningen, HS og Kommunernes Landsforening.